HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Åbros nya mikrobryggeri
skapar unika möjligheter

Tankar på att bygga ett mikrobryggeri har funnits i flera år.
Nu är det ett faktum, till årsskiftet ska det stå klart.
– Vi räknar med att ha första brygget klart till julafton, säger vd Henrik Dunge.

Mikrobryggeriet kommer att ligga i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna kommer att kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter.

– Det kommer att vara så öppet att man känner dofter och närvaron i bryggprocessen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr. Bryggverket blir som en fin möbel till restaurangen. Det är flera anledningar till varför Åbro bygger ett mikrobryggeri, ett syfte är att förmedla ölkunskap och ölutbildning.

– Det finns en stor kunskapstörst bland konsumenter att lära sig och se hur man brygger öl, säger Henrik Dunge.

NYA ÖL I SMÅ VOLYMER

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser.

– Våra bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält. Det skapar också möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, säger Henrik Dunge.

– Även specialöl som Systembolaget efterfrågar kommer vi att kunna brygga i små volymer. Det kan också vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, fortsätter Lennarth Anemyr.


Lennarth Anemyr, Henrik Dunge, Maria Wester och Mikael Dunge är alla inblandade i det
nya mikrobryggeriet och besöksverksamheten på Åbro.

ODLA EGNA RÅVAROR

Lennarth ser den här satsningen som ett verkligt lyft för Åbro.

– Vi har besökt olika mikrobryggerier i bland annat Bayern för att få inspiration och idéer. Hela bryggprocessen blir ett hantverk med i hög grad manuell hantering av alla moment.

– Vårt visningsbryggeri är ett bryggverk på 500 liter, att jämföra med 30 000 liter som vi har i vårt stora brygghus. De olika ölsorterna kommer bland annat att tappas på specialflaskor. För att stärka det genuina finns planer på att utveckla tillverkningen ytterligare.

– En tanke är vi ska kunna odla egna råvaror som humle och korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth.

– Det finns också en tro på sikt att kunna ha så kallad gårdsförsäljning.

 

MÅLET:

25 000 BESÖKARE
 

 


Maria Wester kommer att ansvara för den nya besöksverksamheten på Åbro Bryggeri.

Vimmerby har en stark turism, Astrid Lindgrens Värld har nära en halv miljon besökare varje år. För att möta både det stora intresset för öl och bidra till att stärka turismen satsar Åbro Bryggeri på ett nytt besökscenter. ”Målsättningen är 25 000 besökare per år,” säger vd Henrik Dunge. 

Åbro har länge haft guidade bryggerivisningar men höjer nu ribban rejält för att bli ett ännu större besöksmål. Maria Wester kommer att ansvara för besöksverksamheten.

– Det blir en ny besöksupplevelse som ska bidra till att turister tillbringar mer tid i närområdet. Det är bra för Vimmerby och det är också bra för Åbro, säger Maria.

– Vi gör detta i samarbete med aktörer inom besöksnäringen, vi vet att sex turister genererar ett arbetstillfälle lokalt, fortsätter Henrik Dunge.

 

ANTAR DEN TUFFA UTMANINGEN

Om målsättningen att få 25 000 besökare till Åbro säger Maria:

– Det är en tuff utmaning, men vi ska lyckas genom bra marknadsföring och ett spännande koncept. Vi börjar i liten skala redan i år och har guidningar så som tidigare. Hur känns det att få detta ansvar?

– Jättebra, Åbro är en fantastisk arbetsplats med så många möjligheter att utvecklas. Maria har under mer än sju år haft ansvar för personalmatsalen på Åbro. Tanken var att prova något annat, men hon hann inte mer än sluta förrän hon kom tillbaka till en ny tjänst.

Maria kommer att ansvara för besöksverksamheten och ska även jobba på event och mässor. I satsningen på nytt besökscenter blir mikrobryggeriet en central del.

– Mikrobryggeriet blir dragplåstret, säger Henrik Dunge.

– Genom att bli mer lättillgängliga ska vi uppnå vår målsättning. Vi kommer att ha anställda guider, samtidigt bygger konceptet på att besökare ska kunna välja hur mycket de vill se från råvara till färdiga produkter. Man ska även kunna gå själv med hörlurar och lyssna på information. Vi öppnar upp i år och bygger under hösten en anläggning som ska vara fullt utbyggd till säsongen 2018.


Är du intresserad av ett besök på Åbro Bryggeri,
kontakta Maria Wester på 0492-165 19 eller maria.wester@abro.se