HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Bryggmästarens tips: Så provar du öl

Att prova öl är en konst som vem som helst kan lära sig. Från lättöl till den mörkaste stout, i alla öl finns det nyanser att hitta. Vi frågade Åbro Bryggeriers bryggmästere Lennarth Anemyr om hur han brukar prova öl.

 

1. TEMPERATUREN

Se till att ölen har rätt temperatur. Vad rekommenderas?

2. UPPHÄLLNINGEN

För att få fram smakerna ska man servera den välslagen. Kolsyran i ölet kapslar in smakmolekylerna, men “störthälls” ölet sticker kolsyran i väg och då framträder ölets smakämnen bättre. Kolsyran kapslar in smakmolekylerna. Smakerna och dofterna tränger då fram och blir tydligare. 


 

3. TITTA PÅ GLASET

På samma sätt som man äter med ögonen kan man dricka med ögonen. Titta efter lystern och färgen. Om det är en öl man inte har druckit, är det en trevlig färg? Det är precis som med vin. 
 

 
 

4. DOFTEN 

Det är viktigt att inte ha andra dofter runt omkring sig, som stekos eller stark parfym. Är det något som känns fel? Doftar det till exempel kokta grönsaker är det ett tydligt tecken på att ölen är dålig. Min uppfattning är att om man har flera öl så vill jag dofta igenom alla öl innan jag smakar. Smaken kan ju trubba av smaklökarna tex, så dofta gärna först. Jag doftar ju med olika näsborrar, men det vet jag inte om det finns någon mening med… Men är man förkyld så är det ingen höjdare att prova öl.


5. RÄTT ORDNING

Viktigt att man börjar med den lägsta alkoholen. Om man vet hur mycket humle det är så avslutar man med den som har mest humle, för humlen tar över smaklökarna och man blir avtrubbad inför de andra ölen. Så börja med låg alkohol och låg humle.   

 

6. SMAKA

Då är det dags att ta en klunk. Man “lägger” liksom ölen på tungan, det är ju ett lite konstigt språk, men smaklökarna sitter på tungan. Sen känner man efter vad det är för smaker som kommer. Leta efter de vanliga smakerna: Sött, salt, surt, och så framträder beskan om det är en humlerik öl. Sen tycker jag att 15–20 sekunder efter att man har svalt så ska smakerna ha avtagit. Det har jag som mitt kriterium, att det då känns som att man inte har druckit någon öl. Och på det viset kan du ta en klunk till. 


​7. SVÄLJ ÖLEN

Sen är det viktigt att man sväljer och ICKE spottar ut. Varför då? Jo, den beska smaken sitter ju längst bak på tungan. Vinprovarna letar inte efter en humlesmak direkt…
 

MEN KAN MAN INTE BARA DRICKA ÖLEN RÄTT UPP OCH NER? 

Vi talar ofta om “gräsklipparöl”. Man är törstig, och så vill man ha en kall. Då dricker man inte bara för smakens skull utan det är ett annat sätt att dricka öl. 

 Man ska inte komma med pekpinnar, vill du dricka en kall öl så gör du det. Eller varm.