HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Åbros historia

NUTID

Just nu när du läser detta så jobbar vi febrilt med att skapa ny historia; i Vimmerby, i Sverige, i Världen. Nedan kan du läsa lite om vår resa fram till idag! 

 

BRØCKHOUSE BRYGGERI IN I ÅBROFAMILJEN

Det danska Brøckhouse Bryggeri är delvis Åbroägt sedan 2008, men år 2014 tar vi ett helhetsgrepp och köper hela bryggeriet. Syftet med Brøckhouse Bryggeri är att etablera oss som en av de stora på den danska ölmarknaden.


 
 


SKANDINAVIENS STÖRSTA TAPPHALL

För att ännu bättre kunna möta framtidens kundbehov gör Åbro en stor investering och bygger Skandinaviens modernaste tapphall i Vimmerby. Vi står nu väl rustade för kommande utmaningar!
 


 
 

CAPE BREWING COMPANY

Med vår Bryggmästare Wolfgang Koedel i spetsen slår vårt Cape Brewing Company upp dörrarna i december 2012. Bryggeriet är ett resultat av tre ölentusiasters vision om ett hantverksbryggeri i Sydafrika. Första året hade bryggeriet ungefär 35 000 besökare. Och så bryggdes det ju en hel del öl också.


 

ÅBRO ÄGER SEX PUBAR

2012 basar Åbro genom Axel Herman invest över sex pubar mellan Malmö i syd och Stockholm i norr. Ett mycket angenämt sätt att möta sina kunder på tycker vi.
 

ÅRETS LIVSMEDELSEXPORTÖR

Att Åbro exporterar öl och cider till 23 länder är kanske inget vi vanligtvis skryter med, men när vi år 2012 får priset årets Livsmedelsexportör från exportrådet förstår vi att vi gjort någonting bra i vår exportsatsning. Den söta cidern kallas bland annat för “swedish cider” i Storbritannien.


 

SWEDISH CIDER

Året då den svenska cidern får sitt internationella genombrott inte bara på världens största cidermarknad, Storbritannien, utan även på andra sidan jorden i Australien. Rekorderlig cider är ju något annat än den inhemska cidern i de länderna och våra goda smaker passar perfekt efter en dag i den australiensiska solen.
 


 

 


 

BRYGGMÄSTARSTYRKAN FÖRSTÄRKS

Här måste vi ju såklart skryta med de två nyexaminerade bryggmästarkollegor som nu jobbar med Lennarth. Åsa Johansson och Maria Johansson har båda två jobbat flera år på Åbros laboratorium men nu också vidareutbildat sig till bryggmästare. Detta ger Åbro bättre kunskap och kompetens, och höjer ytterligare kvaliteten på våra goda drycker.
 


 

EUROPAS GODASTE VATTEN

Det är alltid roligt när de produkter man producerar får fina utmärkelser. Särskilt roligt är det kanske när det vatten som vi använder i alla våra produkter blir utsett till bäst i Europa - inte bara en gång utan två. Hwila, Europas godaste vatten 1999 och 2007

 

 

 

GASTROPUB

Nu köper Åbro sin första pub, The Bull and Bear in i Stockholm. Tanken är att skapa en härlig gastropubskänsla där gästerna kan njuta av god mat och dryck i en härlig pubmiljö.
 


 

GENERATIONSSKIFTE HOS BRYGGMÄSTARNA

Albert Wiesgickl, vår bryggmästare sedan 1965, går i pension och Lennarth Anemyr blir ny bryggmästare. Lennart är dock ingen duvunge, utan har arbetat nära Albert i nästan 30 år och är dessutom utbildad bryggmästare på Skandinaviska Bryggerihögskolan i Köpenhamn. Ett öl som vi är extra stolta över är Lennarths signaturöl, Bryggmästarens Premium Gold. Åtta månader tog det att ta fram detta prisbelönta öl. Väl värt tiden!

 

 
 
 


FRISKT VÅGAT HÄLFTEN VUNNET

Trots att Åbro producerar mer öl än någonsin leder prispressen till att bolaget måste tänka om. Därför slutar Åbro detta år att leverera produkter till mataffärer och kiosker. Istället fokuserar Åbro enbart på Systembolaget, restauranger och på export.


 
 

 

ÅBRO FIRAR 100 ÅR

1998 firar Åbro 100 år som familjeägt bryggeri. Mycket har hänt sedan 1898. Till exempel finns det inga hästar kvar vid utkörningen av öl. De anställda behöver inte heller såga is till kylrummen om vintrarna och med Henrik Dunge vid rodret är Åbro nu ett välkänt varumärke med moderna tillverkningsmetoder.
 

 

 

VÅR SUCCÉCIDER REKORDERLIG CIDER FÖDS! 

 
 

 
 

 

ÖPPET HUS

Det nya brygghuset öppnas och invigs med pompa och ståt - En stor fest för anställda, kunder och leverantörer. Självklart vill vi fira med allmänheten också och bjuder därför in till öppet hus med över 12000 gäster. Kul att ni kom!
 


 
 

ÅBRO INLEDER SAMARBETE MED AIK

Åbro gör aldrig något halvhjärtat, och i år påbörjas samarbetet med AIK Fotboll. Ett samarbete som fortfarande lever och frodas.
 


 

 
 

 

EN WIESGICKL TACK!

Vår dåvarande bryggmästare Albert Wiesgickl fick sätta namn på ett riktigt fint öl han skapat. Kunderna gillade det men det uppstod ofta någon form av missförstånd ju senare på kvällen det blev och kunden fick in whisky istället för sin Wiesgickl. Wiesgickl heter nu Bryggmästarens.
 


 
 

DAGENS DUNGE TAR ÖVER

Nu är det dags för generationsskifte på Åbro. Det är dags för nuvarande VD:n Henrik Dunge att ta över rodret från sin pappa Per Dunge. Därmed styr den fjärde generationen Dunge Åbro. Henrik har stora planer och lyckas öka både antalet anställda och Åbros marknadsandel i Sverige under sina första tio år som VD.

 
 


 

EXPORTSUCCÉ

Bryggerikrisen som rådde under mitten av sjuttiotalet börjar lätta och Åbro har möjlighet att köpa ut det statliga Brygginvest ur bolaget. Samtidigt blir Åbro Sveriges största exportbryggeri!


 
 

STATEN RÄDDAR JOBBEN

Årets statliga bryggeriutredning kommer fram till att endast fyra bryggerier ska finnas kvar i Sverige. Självsäkert spekulerar dåvarande VD, Per Dunge, om vilka de andra tre kommer att vara. Det är tufft att vara bryggare i Sverige under den här tiden och därför går statliga Brygginvest in som delägare i Åbro.


 
 

 

MELLANÖLET FÖRSVINNER

När försäljningen av mellanöl i matvarubutiker förbjuds i Sverige 1977 slår det hårt mot bryggerierna. För Åbros del faller en tredjedel av produktionen bort samtidigt som personalstyrkan minskas från 143 till 110 personer fram till 1983.
 


 
 

FÖRSTA MEDALJEN

Åbro Bryggeri har haft glädjen att vinna en mängd priser genom åren. Den första erhöll man 1967 i Bryssel.


 
 

 

MELLISEN ÄR HÄR!

Första mellanölen firas med fyrverkerier och vackert dekorerade bilar. Det är inte det enda som är värt att fira detta år. Albert Wiesgickl börjar nämligen också sitt arbete som bryggmästare på Åbro.
 


 
 

MILJONKAFFE OCH STOCKHOLMS-FÖRSÄLJNING

För första gången kan bryggeriet glädjas åt att ha producerat en miljon flaskor på en och samma månad, och därför bjuds personalen på “miljonkaffe” som uppskattning. Samma år börjar öl från Åbro Bryggeri att säljas i Stockholm.
 


 

 
 

1956 ÅBRO FYLLER 100 ÅR


 
 

PER DUNGE TAR ÖVER

År 1953 avlider dåvarande VD, Axel Dunge, och äldste sonen Per tar vid. Under Pers ledning sker Åbros kanske största expansion hittills. Per utökar under sin tid antalet anställda vid bryggeriet från 40 till 175.
 


 

 
 

 

MÅNGKONSTNÄRER

Under bryggeriets första sekel är verksamheten mycket bredare än idag. Åbros anställda tjänstgör förutom på bryggeriet även som jordbrukare, iskarlar och snöröjare.
 


 
 

ÅBROPROFILEN VALTER LARSSON FATTAR GREPEN

Valter Larsson föds 1911 och kommer till Åbro 1938 för att ta anställning som jordbruksarbetare. Han har redan vid 27 årsålder hela 11 års arbetserfarenhet från jordbruk och stannar, med ett kort uppehåll, på Åbro Bryggeri fram till sin pension 1967. En sann Åbroprofil.
 


 

 
 

AXEL LARSSON KÖR SÅ DET RYKER!

Axel Larsson tar körkort i en av Åbros lastbilar när han fyller arton och kör sedan ut Åbroprodukter i nästan fyrtio år. En vanlig dag börjar vid halv sex på morgonen med rapportering och Axel kör sedan ut på sin runda med den fullastade “chevan”. Arbetsdagen var lång, och sällan kom Axel hem innan kl nio på kvällen.


 
 

ÅBROS ANSTÄLLDA

Bryggeriets verksamhet utvecklas under slutet 1920-talet, och 1935 är man sex chaufförer, sex i tappningen, tre i brygghus/lagerkällare, tre i arbetsledning/kontor samt tre i jordbruket/övrigt.
 


 

 

STORA TILLBYGGNADER VID ÅBRO BRYGGERI

Äntligen står en stor tillbyggnad färdig. Man har nu ytterligare kylskepp, kylapparat, jäskällare och lagerkällare, vilket ger möjlighet till ytterligare expansion.
 


 
 

EN BRYGGNING OM DAGEN!

En milstolpe nås när man lyckas göra en bryggning om dagen på Åbro Bryggeri. När allt fungerar tappas 11-12 fat med 200 liter vardera varje dag.


 
 

 

DET PYSER ÅTER I JÄSKAREN

Den 21 juni 1924 bryggs 824 liter pilsner vid Åbro Bryggeri. Äntligen är man igång igen!

Bryggeriet har nu ungefär 15 personer anställda, varav tre jobbar med försäljning, en på kontoret och resterande i produktionen.
 


 
 

AXEL DUNGE BRYGGER VIDARE

Med Axel Dunge, Axel Hermans Johanssons son, börjar en tid av stark expansion för bryggeriet! Avtalspartnern Oskarshamns Bryggeri ökar kraftigt priset på dryckerna de levererar till Åbro Bryggeri och detta accepteras inte av Axel Dunge. Bryggverksamheten återupptas, något som för in Åbro Bryggeri i en ny tid av stark konkurrens med andra skickliga, lokala bryggerier.
 


 

 
 

 

ÅBRO BRYGGERI SLUTAR NÄSTAN ATT BRYGGA

År 1906 avslutar Axel Herman Johansson ett arrendeavtal med Oskarshamns Bryggeri. Istället skriver man ett leveransavtal där Oskarshamns Bryggeri förbinder sig att leverera drycker till Åbro med 2 % kassarabatt. För att behålla sitt bryggeritillstånd fortsätter Åbro Bryggeri även under dessa år att producera en liten mängd öl.
 


 
 

JOHANSSON PÅ GRÖNBETE

Axel Herman Johansson ägnar vid sidan om bryggeriet mycket tid åt lantbruket. Han har ett brinnande intresse för grödor, och under seklets första två decennier köper Åbro Bryggeri in jordbruksmark i trakterna kring bryggeriet. Detta hjälper Åbro att överleva tiden av hård konkurrens inom bryggerinäringen.


 
 

 

FAMILJEN DUNGE TAR ÖVER! 

Knappt tio år efter att Axel Herman Johansson anländer till Åbro Bryggeri köper han hela bryggeriet. Detta är alltså nuvarande ägaren Henrik Dunges farfars far, och han påbörjar dynastin av Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Fram tills nu ser Åbro Bryggeri likadant ut som vid grundandet 1856.
 


 
 

 
 

KÖP MINST TIO LITER MALTDRYCK!

Nykterhetsrörelsen är stark vid slutet av artonhundratalet, och detta år får man gehör för idén att ingen ska få köpa mindre än tio liter maltdryck per köptillfälle. Detta för att helt enkelt göra det för dyrt för privatpersoner att ha råd med maltdryck. Man är dessutom tvungen att köpa drycken på själva bryggeriet, och den ska överlämnas inomhus! Smålänningarna är som oftast kreativa, och nu startas den så kallade salningen, som innebär att folk går ihop och köper tillräckliga mängder tillsammans för att sedan dela upp drycken mellan sig.


 
 

TURBULENTA TIDER!

Under Bryggeriets fem första decennier är det ekonomiska läget skakigt. Konkurrensen är hård, och Åbro byter ägare inte mindre än fyra gånger. Flera av dessa ägare driver bryggeriet vid sidan om andra verksamheter. Till skillnad från dagens globala marknad konkurrerar man snarare med grannen nästgårds - idag hade man kallat många av de lokala bryggerierna för mikrobryggerier.


 
 

ÅBRO BRYGGERI SER DAGENS LJUS

Löjtnant Luthander kom emellan två militära posteringar att bosätta sig i småländska Vimmerby. Här, invid en bro vid Stångån grundar han Vimmerbys första Bayerska bryggeri. Ett bryggeri vid bron över ån - Åbro Bryggeri.