HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Åre bageri

Åre Bageri är en av Åres bästa restauranger med eget bageri och konditori.

Krögarna Greger och Lena Eriksson påbörjade en spännande resa när de startade familjeföretaget 1984 – nu inleder de ett samarbete med Åbro Bryggeri.

– En del i detta är att vi får ett bra bollplank som kan öl. Åbro Bryggeri hjälper oss att utveckla vår produkt, säger Greger.

 


Krögaren Greger Eriksson på Åre Bageri här tillsammans med Åbros försäljningschef Magnus Edgren.

BÖRJAR DAGEN I BACKEN​

Som den hängivna skidentusiast Greger är börjar han arbetsdagen med att åka en timma i backen innan han kör igång. De första frukostgästerna är redan på plats.

Åre Bageri öppnar tidigt på morgonen med en härlig frukostbuffé och gästerna möts av doften av nybakat bröd och nymalet kaffe. Ett tips är att ta en caffelatte eller en rykande nygjord varm espresso på ekologiska nymalda kaffebönor innan du ger dig upp i backen.

BRYGGMÄSTARENS I BAREN

Restaurangen har 140 sittplatser fördelade i Jaktkojan, Stallgården, Smedjan och Biblioteket. I Rom-baren serveras varma och kalla drinkar och sortimentet utökas nu med Åbros öl.

– Vi känner Magnus Edgren (Åbros försäljningschef) sedan tidigare, det känns därför naturligt att välja Åbro som ölleverantör. Vi besökte bryggeriet i Vimmerby i somras, Åbro är precis som vi ett familjeföretag och har gått igenom samma stålbad så som vi gjorde som leveransbageri, säger Greger. Han ser fram mot ett spännande samarbete.

– Vi är startklara att köra igång och kommer att servera Bryggmästarens i våra kranar. Tanken är att kombinera vår mat med ölsorter som finns i Åbros sortiment. En personlig favorit är Bryggmästarens Premium Gold, men också Bryggmästarens Bästa ekologiska passar oss väl genom att vi är KRAV-certifierade.

SÅ BÖRJADE ALLTING

Snickaren Greger från Brunflo och hustrun Lena som kommer från Västervik och som gick hotell- och restaurangskolan i Åre bosatte sig i Åre för 32 år sedan. De byggde sitt första bageri på den egna tomten.

”Solen lyser från en klarblå himmel och det är vitt på fjälltopparna, isen har precis lagt sig och ligger spegelblank på Åresjön. Det är otroligt vackert och det har varit riktigt kallt under några nätter”.

Så såg det ut den 18 november 1984 när Åre fick sitt bageri och byborna bjöds på bullfest. Bara 14 dagar efter invigningen fick Greger och Lena köpa ytterligare en ugn. Sedan dess har de drivit familjeföretaget året runt och följer Åres utveckling.

Åre Bageri – det första KRAV-certifierade bageriet i Jämtland – ligger strax nedanför Åreskutan. Företaget är ett starkt varumärke, väl förknippat med turistorten och en unik kombination genom ett högklassigt bageri, ett populärt konditori och modern restaurang med matkonceptet ”Solens mat”.

 BREADGARDEN MED RESTAURANG

Bagerisortimentet var givet från första dagen. Alla bakverk, det stenugnsbakade surdegsbrödet, schwarzwaldtårtor och klassiska tårtor bakades på recept med inspiration från hela Europa. Greger tillförde recept från sin mormor som var bagare i Åre för länge sedan.

Först var det ett traditionellt leveransbageri, men efter en turbulent tid valde paret att satsa helhjärtat på en Breadgarden med restaurang och mat tillagad av de bästa råvarorna.

– Råvaror, maskiner och lokalen fanns ju redan, säger Greger, men inget av detta hade fungerat om vi inte haft fastighetsägaren, engagerade medarbetare och gästerna med oss. 

MENY MED SOLENS MAT

Restaurangmenyn har stor inspiration från Medelhavsländerna.

– Vi bestämde oss tidigt för att satsa på mat från solen, eftersom både jag och Lena är väldigt förtjusta i maten från länder som Italien, Spanien, Grekland, Frankrike och Kroatien.

Gästerna kan välja att äta god mat från härliga bufféer och delikatesser som tomatpesto, valnötsnötskräm, tapenade, getostkräm, örtvinaigrette och apelsinvinaigrette till rustika maträtter och långkok som en mustig Bourgognegryta, Risotto med äkta parmigiano reggiano, Bouillabaisse eller italiensk pizza. Restaurangen har kvällssittningar med Fine Dining och utvalda viner.

– Allt från vårt kök, bageri och konditori tillverkar vi här på plats från grunden, mer lokalproducerat kan det inte bli. Att göra egen pasta till alla våra pastarätter som komplement till brödet var ett naturligt steg i utvecklingen.

MÅNGFALD I KÖKET

När vi går genom bageriet, konditoriet och restaurangköket känner vi igen de små exklusiva paketen med skorpor, knäckebröd, småkakor och biscottis. De finns att köpa i presentbutiker och utvalda livsmedelsbutiker i hela landet.

I köket talas spanska med olika dialekter och var om inte på en restaurang som serverar mat från solen känns det mer rätt än. Medarbetarna representerar åtta olika nationaliteter.

– Jag är väldigt glad över det, säger Greger. Vi har haft svårigheter att rekrytera men har lyckats hitta duktiga medarbetare från andra länder. De kommer hit, lär sig älska naturen och allt vad den har att bjuda på. Många väljer att stanna kvar och en del lär sig även att åka skidor.