HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Bamba tar skolmaten in i finrummet

Har du rötterna i trakterna kring Göteborg är du förmodligen bekant med ordet bamba. Ett annat ord för det som de flesta av oss helt enkelt kallar skolmatsal. På restaurang Bamba i Masthugget i Göteborg har ägarna Emiliano Alvarado och Stefan Carlsson åter­skapat och förfinat skoltidens kanske bästa stunder. 

Bamba i Göteborg samlar det som för många av oss var några av de bästa stunderna under skoltiden; känslan, gemenskapen och minnena från när vi åt och pratade tillsammans. Med skillnaden att här är det minsann ingen halvhjärtad husmanskost som serveras.

– Här ska alla känna igen sig men samtidigt få njuta av förfinade klassiska skolmaträtter så som panerad fisk och biff a la Lindström och vällagade pubrätter, säger Emiliano när vi slår oss ner vid ett bord i den charmiga och samtidigt välbekanta lokalen.

“Bamban betydde mycket”
Namnet bamba tror man kan vara sprunget ur klassisk göteborgsk förkärlek till ordvitsar där man plockat bokstäver ur ordet barnmatbespisningsanläggning. Det används nästan uteslutande i Göteborgsregionen – men faktiskt även i de nordligaste delarna av Sverige, kring Kiruna. Emilianos och Stefans skolmatsal i Masthugget har gett platsen den rejäla uppsving den förtjänar.

– Alla minns hur det var när vi satt tillsammans på bamban och pratade. För flera av oss var det kanske dessutom det enda lagade mål mat vi åt under dagen. Bamban betydde väldigt mycket och det är den känslan vi har försökt att återskapa, berättar Emiliano.

”Bamban betydde väldigt mycket och det är den känslan vi har försökt att återskapa”

Prov och disco
Det är inte bara atmosfären och maträtterna som påminner gästerna om skoltiden. Det lär inte gå så långt att flourtanten gör entré, men på Bamba erbjuds man till exempel att skriva prov – det som på andra ställen vanligen kallas quiz – och att gå på disco. Det är mixen mellan det härligt välbekanta från barndomen och det moderna, i form av ett stort ölsortiment med många unika guldkorn från mikrobryggerier, som gör Bamba till något alldeles särskilt.

– Jag tror att vi har lyckats bra, säger Emiliano och fotsätter:
– Vi har många stammisar som kommer hit regelbundet, både från närområdet och från hela Göteborg. Många studenter från Chalmers likaväl som turister som kommer hit i taxi för att de hört talas om oss. Jag har ingen aning om hur alla nya hittar hit, men det är fantastiskt kul.