HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Bengaliskt på Shanti

"ÅBRO HAR ETT BRA URVAL" 

Han har satt indisk och bengalisk matkultur på den svenska gastronomikartan. 
– När jag öppnat restaurang har jag aldrig tänkt att jag ska tjäna snabba pengar, för mig är matkulturen en viktig del i livet och det vill jag lyfta fram, säger Nahid Hassan.

Med stor framgång driver Nahid fyra restauranger i Stockholm i den prisbelönade Shantikoncernen. 2013 utsågs Shanti Touch of Bengal i Stockholm till Europas bästa bengaliska krog när Asian Curry Awards arrangerades i London. 

– Jag är stolt över att få ta den bengaliska matkulturen till Stockholm, säger Nahid. 

Det var andra året i rad som Shanti­ fick Asian Curry Awards utmär­kelse och har två gånger fått Dagens ­Nyheters Gulddrake för bästa budget­restaurang i Stockholm. 

Åbro är huvudleverantör 

Åbro Bryggeri är huvudleverantör till alla fyra Shanti-restaurangerna.­ ­Samarbetet startade redan när Nahid öppnade restaurang Shanti på ­Katarina Bangata år 2000. 

– Vi har vuxit tillsammans och alltid haft ett bra samarbete med Åbro Bryggeri. Samarbetet har utvecklats till en nära personlig relation där vi lärt känna varandra mycket väl, ­säger Nahid. 


Nahid Hassan driver restaurangkoncernen Shanti i Stockholm. 2013 utsågs Shanti Touch of Bengal till Europas bästa bengaliska krog.

 

Åbro Bryggeri levererar hela bredden av sitt sortiment: öl, vin, cider, vatten och läsk. 

– Vi serverar mycket öl på våra restauranger och Åbro har ett väldigt bra urval av olika sorter. Själv är jag en stor ölälskare och uppskattar, precis som våra gäster, Åbros egna märken men också indiskt öl som Cobra och Kingfisher som ju också ingår i Åbros sortiment, säger Nahid.

Åbro Bryggeri är huvudleverantör till alla fyra Shanti-restaurangerna. 
Samarbetet startade redan år 2000 och har successivt breddats.

​ 
 

Indisk mat utan försvenskning 

Vid öppningen var målsättningen att ge restauranggästerna en genuin ­indisk matupplevelse genom att servera äkta indisk mat utan försvenskning. Något utöver den vanliga klassiska indiska maten. 

– Maten är livets mening i Indien, det är betydligt mer än att bara äta för att leva, säger Nahid. På Shanti erbjuder vi en ovanlig kombination av wok och indiska rätter i en mysig miljö med multikulturell musik. På menyn har vi flera rätter som inte finns någon annanstans utanför Indien och vi lagar våra rätter på traditionellt sätt, vilket också innebär att de innehåller mindre fett. 

En viktig språngbräda 

Shanti är resultatet av en idé som växte fram under 90-talet när ­Nahid arbetade på indiska restauranger i Stockholm. 

– Vi märkte att både vi och övrig­ personal på dessa restauranger själva­ aldrig åt något från menyn. Hellre­ ­lagade de mer traditionell ­indisk husmanskost till våra måltider och det som vi åt var inte tillgängligt för restauranggästerna. Ändå var det mycket­ mer autentiskt indisk mat än allting annat som då fanns i Stockholm, ­berättar Nahid. 

Inledningsvis var det lite svårt att övertyga stockholmarna att prova genuin indisk mat. En viktig språng­bräda blev att restaurangen tilldelades Dagens Nyheters ärofyllda Gulddrake. Snart ville många se vad de hade på menyn. 

– Genom att också många reser till olika länder idag har folk blivit allt mer intresserade av matkulturer från hela världen och vill kunna äta den maten även här hemma, säger Nahid.

 

Matkulturen från Bengalen 

Shanti Softcorner på Södermalmsallén 34 eller Söders sköna hörna är den andra restaurangen i koncernen. Den öppnade för sex år sedan och är New York-inspirerad och serverar också rätter från det indiska köket. 

– Menyn är bekant från Shanti på Katarina Bangata, men har även specialiteter från olika indiska regioner, till exempel Bengalen, Punjab och Gujrat. 

Nahid ville nu på allvar lyfta fram maten från Bengalen och Bangladesh, därifrån han själv ursprungligen kommer. 

– Jag vill sätta matkulturen från Bengalen på kartan och vill servera mat som jag själv äter och tycker om. Det är egentligen ett enkelt koncept, men det går inte att kompromissa med råvaror, de måste vara fräscha och det ska vara det bästa vi kan få tag i. 

Två bengaliska restauranger 

Den första genuina bengaliska restaurangen blev prisbelönade Shanti Touch of Bengal på Rörstrandsgatan 23. Nyligen öppnade även Shanti Gossip på Skånegatan 71. 

– Något som få känner till är att 90 procent av världens alla indiska restauranger ägs av bengaler, men få vågar säga att det är en bengalisk restaurang, säger Nahid. Det vill vi på Shanti ändra på och vi hänger på senaste trenden i Indien, där det är inne att äta bengaliskt. På både Shanti Touch of Bengal och Gossip kan våra gäster äta autentisk bengalisk lunch och middag i bengalisk streetfoodstil. 

Vad är styrkan i ert koncept? 

– Ingen har vågat satsa på matkulturen från Bengalen så som vi gör, och jag vill verkligen presentera något från min egen kultur, något som jag är stolt över, svarar Nahid.