HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Då fick gästerna beställa max två öl!
- Gambrinushallen

Gambrinushallen är ett ölkafé i Sundsvall med anor från 1920-talet. På den tiden fick gästerna max beställa två öl. Tiderna förändras, men krögaren Amir Pourmostaghimi är mån om att bevara en genuin ölkafé-känsla, vilket den praktfulla kopparpannan i baren bidrar till.

Åbro Bryggeri installerade nyligen en ny, stor fatölsanläggning hos Gambrinushallen.

– Vår nya fatölsanläggning har 20 ölkranar och gör tillsammans med vårt breda utbud av öl, allt från Stout till Veteöl, att vi nu är största baren i Sundsvall, berättar Amir.

Inredningen har kompletterats med en vacker kopparpanna på 11 000 liter i taket vid baren.

– Genom kopparpannan som Åbro bidragit med vill vi skapa en sann ölkafé-känsla.

FEM TAPPKRANAR BLEV 20

Gambrinushallen var ett populärt ölkafé fram till 1976 då man stängde, men inte för gott. Verksamheten återuppstod i mars 2014 som bar och restaurang med Amir Pourmostaghimi som krögare. Samarbetet med Åbro Bryggeri startade med att Amir lärde känna Åbros säljare Anders Behmer, tillsammans ville de utveckla Sundsvalls anrika ölkafé.

– Vi började med några sorter från Åbro och fem tappkranar i baren. Idag är Åbro Bryggeri vår största leverantör, utöver fatölen har vi också en stor del av ölsortimentet på flaska.

– Mina favoriter är IPA Bron som blivit en stor succé, men också Bryggmästarens är väldigt bra, säger Amir. Barens moderna fatölsanläggning har central spolning och är lätt att underhålla.

”Idag är Åbro Bryggeri vår största leverantör, utöver fatölen har vi också en stor del av ölsortimentet på flaska.”

– Att vi själva regelbundet kan spola igenom systemet och sköta anläggningen är mycket smidigt. Det är viktigt att alltid ha en ren anläggning för att alltid kunna servera grymma och fräscha öl, framhåller Amir.

Han uppskattar samarbetet med Åbro.

– Allting fungerar bra, det är ett trevligt bemötande från säljare och fatölstekniker och det som är sagt och utlovat det genomförs också. Det ger mig energi, säger Amir.

BEVARAT I ORIGINAL

Gästerna är lite äldre, många vill sitta och prata i avslappnad miljö över en öl och äta gott.

– Vi serverar en pubmeny med klassiker som Wienerschnitzel och Hallens köttbullar och vår After Workbuffé har blivit en stor succé. Vår à la carte med 80-talsprägel är bland annat Oxfilé på planka, Black & White och Biff Rydberg, berättar Amir.

Lokalerna har genomgått en varsam anpassning till moderna krav. Väggmålningar, stengolvet, takarmaturer, marmorbänkar i fönstren och de eleganta klädhängarna är bevarade i original.

När ölkaféerna under förra seklet var som flest fanns det tolv ställen i Sundsvall. Kommunen hade monopol på all ölförsäljning i Sundsvallssystemet och serveringen var begränsad till två glas öl per kund och kväll. Se menyn på www.gambrinushallen.se

 
"Genom kopparpannan som Åbro bidragit med vill vi skapa en sann ölkafé-känsla." 
Amir Pourmostaghimi