HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Dålig förlorare, glad gamäng

Nisse Molinder föll på mållinjen i Kockarnas Kamp. Men fiskhandlaren från Mälarhöjden är troligtvis glad ändå, det ligger i hans natur. “Det är ett minne för livet”, säger han.

Hösten 2015 har Nils Molinder gjort braksuccé i den strikt individuella realitytävlingen Kockarnas Kamp, där han efter seger i en avgörande såskamp, kämpade sig fram till en finalplats. Där, å andra sidan, föll han mot kocken Peter Skogman. Svårsmält för Molinder, som inte gillar att dra det korta strået.

- Jag är en så dålig förlorare och blir tokförbannad. Jag kan inte ens förlora mot min dotter i Yatzy. Men har man misslyckats med något så försöker jag åtminstone komma därifrån med en erfarenhet, säger han.

Delvis var det en höst utanför Molinders komfortzon. Han är krögaren som vill ha trevligt på jobbet. En renodlad lagspelare från Mälarhöjden, trogen Hammarbysupporter, och fiskhandlare sedan tonåren. Då tog han och storebror Erik Molinder över Melanders i Östermalmshallen. I dag har de ett tjugotal krogar, däribland det traditionstunga etablissemanget Wedholms Fisk på Nybrokajen.

- I början skrubbade jag krabbor och lärde mig ta emot folk och vara stolt över det man gör. Jag är sålt fisk i 31 år och tycker fortfarande att det är skitkul att gå till jobbet, säger Molinder.

Mycket har hänt sedan dess, men fortfarande handlar det om att få köksmästare, souschefer och varje liten komponent av det växande matimperiet att dra åt samma håll. Gärna sätter han åtminstone en kvinna i varje kök, för att åstadkomma ett lite trevligare arbetsklimat. Men i kontrast till hösten dokusåpa handlar det inte om att stå ensam i centrum. Inte för Nils Molinder själv, och inte heller för hans personal. Divor gör sig ej besvär och blir sällan långvariga i koncernen. Själv möter han oss på Melanders Butik & Brasseri på Dalagatan, iklädd kockjacka och med örnkoll på dagens bokningar. Där, å andra sidan, tar intresset för företagandets mer värdsliga umbäranden slut. Nisse Molinders hjärta klappar för maten, kunderna och personalen, men inte för kontorsarbete.

Nu är äventyret över för den här gången. Det blev ingen seger för Nils Molinder. Men å andra sidan, vem minns segraren i musiktävlingen Idol? Han håller inte nödvändigtvis med.

- Det värsta som kan hända är att åka ut först, det näst värsta är att bli tvåa. Men det var en otroligt härlig resa, och det blir ett minne för livet, så är det, säger Molinder.