HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

E-Type utökar med karibisk bar

Året var 1994 när Martin ”E-Type” Eriksson klev in i den berömda Cherion studion för att spela in sitt första egna album. Tillsammans med bland annat Denniz Pop och Max Martin har flertalet megahitar producerats, som exempelvis ”This is the way” och ”Life”. 

Men det är inte musikern E-Type som den här artikeln ska handla om. Den ska istället berätta lite om den historieintresserade snickaren, bonden, entreprenören och tillika krögaren Martin E-Type Eriksson.

BOR I EGEN VIKINGAGÅRD 

Martin växte upp på Ekerö utanför Stockholm, tillsammans med sin syster och två historiker till föräldrar. De tillbringade otaliga timmar i båt och ofta gick färden till ön Birka, ibland lite för ofta tyckte den lille Martin. Men intresset för historia återkom när Martin blev vuxen. Det har resulterat i en egen bostad i form av en modern vikingagård på Adelsö, en kritikerhyllad bok om vikingar och vikingarestaurangen Aifur i Gamla Stan. I sommar väntar Aifur tillökning. Martin & Co. slår då upp portarna både på Dalarö Skans och Fjäderholmarna – och Martin snickrar på för fullt.


 

KARIBISK BAR 

Våren står i full blom när vi besöker Martin ute på det som ska bli Skärgårds Aifur. 

 – Den sjunde maj slår vi upp portarna här ute på Fjäderholmarna, berättar han. Här hittar man en restaurangdel och bar med samma anda som Aifur inne i Gamla Stan. Det blir även en traditionell restaurangdel, Skärgårdskompaniet, och här spetsar vi även till det med en karibisk bar. Idén föddes efter en resa till den karibiska ön S:t Bartolomeus, en tidigare svensk koloni som har en skön mix mellan svenskt och karibiskt. 

ÄR EN IGÅNGSÄTTARE 

Dalarö Skans drar igång den första juni så schemat är tajt för honom. 

– Jag är ingen krögare. Jag är entreprenör, snickare och igångsättare, säger Martin. Det är mina medarbetare som driver, slutför och ser till att allt fungerar. Själv ser jag helheten och gillar att peta med design och inredning. Min restaurangchef Clara med crew håller i trådarna och kan allt om mat, service, logistik med mera, framhåller Martin.

VALDE ÅBROS ÖL 

Ibland måste Martin släppa hammare och såg, bli 
E-Type och ge sig ut på vägarna igen. Ett femtiotal spelningar är inbokade under året. Musiken är fortfarande en stor passion både hos E-Type och en trogen publik. 

– Åbro var med och sponsrade redan på min första turné 1994, berättar Martin. Valet var självklart när jag gick in i restaurangbranschen. Jag ger mig inte så ofta in och petar i detaljer i mina restauranger, men när vi valde ölleverantör var det jag som valde Åbros öl. Vi breddar utbudet av dryck med andra leverantörer när det gäller specialöl och mjöd. 

En spännande sommar väntar, vi lämnar Martin och hör hammarslagen över fjärden. Här trivs han bäst, mellan himmel och hav och nya projekt i sikte. Vi tackade nej till skjutsen i hans egen båt in till stan, även om det säkert hade kortat båtturen avsevärt jämfört med färjan. Killen med sjuttio centimeter långt hår gillar att dra fram i högsta fart i egen båt över fjärden, kanske på väg mot nya historiska mål.