HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Jönköping - Sveriges Barcelona!

Piren som sträcker sig från centrala Jönköping ut i sjön Vättern är på somrarna ett mycket populärt gångstråk med många restauranger. Vi träffar krögarna Petra, Tommi och Dragan som driver Dal Baffo Piren, Tullhuset och Dal Baffo i city.

Det här är en kund till Åbro bryggeri sedan 30 år tillbaka. Här har många öl serverats till nöjda kunder genom åren och historierna är många. Den ena mer fantastisk än den andra, men lite hemligheter och skoj behåller vi där det hör hemma, i vårt eget minne.

– Tillsammans med Åbro har vi haft en fantastisk utveckling, berättar krögarna och de tre delägarna som idag gemensamt driver Dal Baffo Piren, Tullhuset och Dal Baffo.

I HJÄRTAT AV PIREN
Dal Baffo Piren utgör med sitt läge hjärtat av piren. Badstranden ligger bara 100 meter bort så hit kommer gästerna ofta direkt från badet. Petra Forsberg driver restaurangen, känd för att servera god mat med inspiration från Italien. Dal Baffos schnitzel är en klassiker, även oxfiléplankan är omtalad.

– Vi serverar klassiker som passar både familjer och andra sällskap, berättar Petra.


STÖRSTA UTESERVERINGEN

Ute på piren ligger Tullhuset med den största uteserveringen. Sedan öppningen för sex år sedan har restaurangen snabbt blivit en favorit under sommarhalvåret bland jönköpingsborna.

– Alla kvällar som vädret tillåter har vi taket öppet och med stans bästa DJ:s är sommarpartykänslan alltid på topp, berättar Tommi Komljenovic.

– Vi har även liveuppträdanden och gästerna kan njuta av bufféer, räkfrossa och ett utbud av drycker som säkert imponerar.
Tommi är världsmästare i att blanda drinkar, han vann VM i After Dinner cocktail 2017 och kom tvåa i totala VM. Förutom drinkar är öl också mycket uppskattat bland gästerna.


 

”På Tullhuset ska det finnas något för alla och kallas man för mini-Barcelona har vi ju lite att leva upp till!”

– Vi ser en stadig ökning på ljus lager, berättar Tommi, men även drinkar och cocktails är populära. Självklart har mitt intresse och profession smittat av sig på den övriga personalen. På Tullhuset ska det finnas något för alla och kallas man för mini-Barcelona har vi ju lite att leva upp till!

I CENTRALA JÖNKÖPING
Den tredje restaurangen Dal Baffo ligger i centrala Jönköping och drivs av Dragan Culum. Dal Baffo är grunden i konceptet och har öppet året om. Restaurangen är värt ett besök för dig som älskar Italien-inspirerad mat tillagad på de bästa råvarorna. Menyn innehåller klassiker och valfri pizza vid dagens lunch. Dal Baffo har också a´la carte-meny. Här samlas lokala stamkunder men också resenärer, turister och affärspartners.

– Det här är nog stadens äldsta restaurang, det finns gäster som äter här sju dagar i veckan, berättar Dragan. Hit går man för den höga och jämna kvaliteten och för ett igenkännande mellan personal och gäst. Dal Baffo har utsetts till Årets Gasellföretag.
Tidningen Dagens Industri utser varje år de snabbast växande företagen i vart och ett av Sveriges alla län.

”Tillsammans med Åbro har vi haft en fantastisk utveckling”