HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Lammet & Grisen och Åbro

Lammet & Grisen är ett unikt restaurangkoncept med 35 000 gäster under drygt två intensiva sommarmånader på Öland och 45 000 gäster i Sälen under vinterhalvåret.

– Vi närmar oss 50 år i branschen och har passerat 1,5 miljoner nöjda gäster, berättar Mattias Richert som tillsammans med brodern Joachim driver verksamheten.

En nyhet är att restaurangbesökarna på Lammet & Grisen nu kan njuta av öl från Åbro Bryggeri. I somras besökte personalen och ledningen Vimmerby och kunde följa hela bryggprocessen, från råvara till färdigt öl.

– Jag har alltid haft en enorm passion för vin, men ett svalt intresse för öl, säger Joachim, som har huvudansvaret för avtal, vinlistor, inköp och utveckling av detta på Lammet & Grisen.

– Därför var det extra roligt att besöka Åbro och få se hur hela processen fungerar. Efter rundvandringen satte vi oss och hade en guidad ölprovning. Den var så intressant att jag beställde favoritölen för dagen, till midsommarsillen några dagar senare, Brewdog Punk IPA! Jag gillar också Bryggmästarens Pilsner. Den var stor i smaken och hade en mjuk och fyllig mousse. Jag har blivit öldrickare tack vare Åbro och mitt liv har förgyllts med ytterligare möjligheter.

”VÄLDIGT GOTT ÖL"

Mattias och Joacim Richert förklarar varför de väljer Åbro Bryggeri som ny ölleverantör.

– Vi letade efter ett bryggeri med stort engagemang och föll för Åbro. Det fina produktutbudet överraskade.

Vilket är ert intryck av Åbro Bryggeri?

– Väldigt gott öl och genomgående bra kvalitet!

Några särskilda favoriter i sortimentet?

– San Miguel är kul och passar vårt sommarkoncept perfekt, säger Mattias. Gästerna älskar det! Sierra Nevada Pale Ale på fat är nog personalens favorit. Till och med Åbros lättöl på fat imponerar. För Lammet & Grisen är lättöl en viktig produkt eftersom många gäster kommer med egen bil.

Vad är det som framför allt utmärker Lammet & Grisen?

– Att vi faktiskt år efter år lyckas med den ”omöjliga” kombinationen kvalitet och kvantitet och ständigt förbättrar oss. Vi gör gärna saker annorlunda och känner oss inte begränsade av hur man normalt sett gör i branschen.

Styrkan är en ständig utveckling med långsiktighet, att de själva äger fastigheterna och kan göra stora investeringar. Det har successivt skett investeringar för mångmiljonbelopp i lokaler och förnyelse. Ett av de senare tillskotten är en lyxig och skön lounge i Sälen med storslagen utsikt över Lindvallens skidbackar.

– Vi kan låta hjärtat styra och har ett extremt starkt varumärke, säger Mattias. 
 

 
 

Erkänd vinkrog med 900 viner

Lammet & Grisen är även en erkänd vinkrog. Krogen i Sälen har fått många utmärkelser i White Guide och är niofaldig vinnare av Munskänkarnas Vinkrog.

Vinkällaren är byggd på gammalt tegel, ek, smide, och glas med plats för 3000 buteljer.

– Grundtanken var från början och är fortfarande att till riktigt god mat behövs fantastiska viner för en fulländad kväll, säger Mattias Richert. Krögarnas idé om att inför ett ”maxpåslag” på vin var ett riktigt nytänk. Vinlistan omfattar mer än 900 viner.

Kunskap är avgörande därför har restaurangen flera delägare och anställda med sommelierutbildning, nya sommelierer utbildas också på Lammet & Grisen i Sälen. 

 

DET BÖRJADE 1969

Det startade med att bröderna Jan och Bengt Richert byggde Lammet & Grisen i Löttorp på norra Öland 1969. Jan hade bott nio år på Mallorca och varit med och startat de första grisfesterna. Bengt ägde Horns Kungsgård där han bedrev storskalig fåravel och behövde avsättning för sin lammproduktion. Därför byggdes krogen på Kungsgårdens mark och namnet var ju självklart. Lammet & Grisen i Sälen etablerades 1991 och blev snabbt Sälens mest välbesökta kvällsrestaurang. I ägarfamiljen Richert är man nio syskon, Mattias och Joachim med familjer och vänner driver verksamheten sedan 1985.

Skiljer sig inriktningen åt mellan Öland och Sälen?

– Lammet & Grisen på Öland är ursprunget, med somrig, folklig, rustik restaurangverksamhet och stämningsgivande­ underhållning från scenen. Här grillas hela lamm över eldar ute i matsalen och kockarna trancherar de stora köttstyckena framför gästerna.

I baren serveras allt från läsk och öl till fantastiska kvalitetsviner. På takterrassen kan gästerna njuta av den vackra utsikten över naturreservatet Horns Kungsgård.

– Krogen i Sälen är mer sofistikerad, elegant men även här med folklig känsla. Just epitetet ”folklig finkrog” har använts, berättar Mattias. Här serveras lamm-, fläsk- och oxfilé men också smakhöjare ­såsom knaperstekt fläsksida, lammbog och långkok på oxbringa av fäbodkött.

OS-MEDALJERAD MÄSTERKOCK

Onekligen har Lammet & Grisen ett generöst koncept med hög kvalitet och har alltid lyckats ha trevlig personal.

– Det är ingen slump, snarare resultatet av en mycket positiv företagskultur, säger Mattias.

Bland alla drivkraftiga och duktiga medarbetare har OS-medaljerade mäster­kocken Fredrik Hedlund fått en nyckelroll. Fredrik, som tagit guld tillsammans med Svenska Kocklandslaget, är kulinarisk köksmästare på Lammet & Grisen

– Att Fredrik nu gått in som delägare i verksamheten ger en skön långsiktighet och en viktig grundförutsättning för fortsatt kulinarisk utveckling. Fredrik brinner för lokalproducerade råvaror, vilket passar krogen perfekt, framhåller Mattias.

IMPONERAD ÖVER ÅBRO

Vid besöket på Åbro Bryggeri imponerades Fredrik Hedlund över det han fick se. 

– Jag som matlagare och glad öldrickare slogs av den omsorg som läggs vid att ta fram öl i ett brett spektra, som passar till olika sorters mat, och även av stoltheten kring de fina produkterna, säger han. Det var intressant att få komma in i hjärtat av anläggningen och verkligen komma nära allt från bryggprocessen till lagring och provning direkt ur tankarna. Det känns som att Åbro har en härlig blandning av småländsk stolthet och att ”gräva-där-man-står-anda” mixat med en nyfikenhet och trendkänslig näsa för vad som händer i ­övriga delar av dryckesvärlden!
 

 

"DET KÄNNS SOM ATT ÅBRO HAR EN HÄRLIG BLANDNING AV SMÅLÄNDSK STOLTHET OCH ATT "GRÄVA-DÄR-MAN-STÅR-ANDA MIXAT MED EN NYFIKENHET OCH TRENDKÄNSLIG NÄSA FÖR VAD SOM HÄNDER I ÖVRIGA DELAR AV VÄRLDEN!"

Joachim Richert, Fredrik Hedlund, och Tony Fredriksson från Lammet & Grisen var nöjda med sitt besök på Åbro Bryggeri och gillade ölet de fick smaka. 

 
 

LOKALPRODUCERADE RÅVAROR

För flera år sedan lades en plan att uppnå minst 50 procent lokalproducerade råvaror på fem år för Ölandskrogen. Det klarade de på halva den tiden.

– Det fantastiska lammköttet från Öland/Småland är grunden i vår meny. Vi provar ut kött på samma sätt som vi provar ut nya viner. Det slutgiltiga valet avgörs av kvalitet, jämnhet i kvalitet, ursprung och leveranssäkerhet, där kvalitet är den viktigaste faktorn.

– Under vintersäsongen i Sälen är det svårare med lokala grönsaker, men även här har vi kommit långt. Satsningen på fäbodkött i direkt samarbete med bönderna är mycket uppskattat och bidrar till lantbrukets fortlevnad i dalgången. Kvaliteten är magisk tack vare långsam tillväxt. Till Sälenkrogen byggdes nyligen en riktigt fin gårdsbutik med inriktning på kött, chark, ostar och andra deli­katesser.

FREDRIKS SOTADE RENCARPACCIO
MED RÖKT MAJONNÄS

 

RÅVAROR:

Till carpaccio:
• 350 g reninnanlår
• svartpeppar ur kvarn
• havssalt efter smak
• rapsolja

Till rökt majonnäs:

• 50 g äggula
• 10 g ättika
• 5 g salt
• 100 g rökt rapsolja
• 400 g neutral rapsolja
• 15 g vatten

Tillbehör:
• 15 st blad röd ängssyra
• 100 g grovt smulad hårdost från storkågeträsk (hantverksgjord ost av västerbottenstyp) eller vanlig västerbottensost.
• skivad schalottenlök i ringar
• torkade svarta vinbär
• färska eller frysta gula kantareller
• vitvinsvinäger
• socker
• vatten
• senapsfrö
• backtimjan
• lagerblad
• stjärnanis
• tunt skivat surdegsbröd
• rapsolja
• salt

 

 

GÖR SÅ HÄR:

Carpaccio:

Putsa köttet och krydda och gnid in med olja runt om, sota sedan på ytan snabbt runt om i galet varm stekpanna gärna av gjutjärn eller över tokigt het kolgrill med gallret mycket nära glöden, gör detta snabbt och hårt. Rulla sedan in köttet i plastfilm och sätt genast in i frysen och låt ligga där tills köttet är fruset (går att göra långt innan, uppemot två veckor före). Ta ut köttet och halvtina och skiva sedan 4 mm tjockt. Lägg ut på plåt med smörpapper och plast över, pensla med god oliv- eller rapsolja och salt och peppar vid servering.

Rökt majonnäs:

Vispa samman äggula, vatten, vinäger, och salt i en bunke och vispa luftigt, börja tillsätta olja och fortsätt under kraftig vispning till tjock majonnäs, smaksätt och lägg upp i spritspåse.

Inkokta kantareller:

Putsa svampen och koka en lag på övriga ingredienser, tillsätt kantarellerna och koka upp hastigt, dra åt sidan och förvara sedan svalt.

Krispiga krutonger:

Lägg ut brödet på plåt och droppa över olja och salt och rosta sedan gyllene i ugn 150°C, bryt i fina bitar och toppa rätten med krutongerna.

Förbered övriga ingredienser enligt råvarulistan.