HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Mannen bakom Skrapan Lager

Michael Mackiewicz – svensk mästare i hembryggd öl 2017 – brygger inte bara Sveriges bästa hembryggda öl. Skrapan Lager har även utsetts till Skandinaviens bästa lageröl!
​– Jag ser mig själv fortfarande som nybörjare, men det är väldigt kul att få ett erkännande som visar att man går åt rätt håll med sin ölbryggning, säger Michael.

Michael Mackiewicz vinnande öl, Skrapan Lager, får han brygga i en volym på 30 000 liter hos Åbro Bryggeri i Vimmerby. Det lanseras på Stockholm Beer & Whisky festival i slutet av september.

– Jag ville göra en smakrik, lättdrucken men balanserad lager, med lite mer extra men inte extrem. Man skulle kunna säga att det är en förbättrad stor stark! Så beskriver Michael Skrapan Lager, en mild karaktärsfull lager med 6,2 vol. % i alkoholhalt.

SKANDINAVIENS BÄSTA LAGERÖL

För Michael existerade knappast öl under lång tid, han gillade inte ens öl förrän senare i livet.

Ölet till SM i Hembryggning var inte tänkt som ett tävlingsöl från början.

– Det primära var inte att tävla, utan jag ville göra ett bra öl till min bror som han och hans kompisar kunde dricka när de spelar tv-spel. Jag skickade ändå in det, men hade ingen ambition eller ens en föreställning om att vinna eller få ett pris. Mest var det för att i SM bedöms alla öl och att få en neutral feedback på mitt öl. Det var därför helt chockerande när jag hörde mitt namn ropas upp i Solnahallen, berättar Michael. Jag stod längst bak med rocken över armen tillsammans med min kompis, på väg ut, men vi ville vänta och höra vem som vann.

De bästa ölen deltog sedan i det Skandinaviska mästerskapet där en finaljury bedömde vinnande öl från Sverige, Norge och Danmark. Att Michael vann detta mästerskap innebär att han kan ståta med Skandinaviens bästa hembryggda lageröl.

INTRESSET VÄCKTES I ENGLAND

Trots framgången ser han sig själv som nybörjare, men det som Michael ger sig in i planerar han i minsta detalj och brinner för.

– Jag kan planera i två veckor, läsa och göra research för att göra en bryggning hemma i mitt kök. Samtidigt är jag väl medveten om vad jag gör, men hade ingen aning om att jag låg på den här nivån.

I ungdomsåren eller i hans tidiga yrkesliv drack han som sagt inte ens öl.

– När jag blev utbytesstudent i England och vi gick på pubar blev jag så illa tvungen att börja dricka öl, säger han och skrattar. Jag testade mig fram, från öl som måltidsdryck till att prova olika öltyper.

HEMMA I KÖKET PÅ SÖDER

På den vägen väcktes intresset för att själv brygga öl. En kompis hade köpt ett enkelt ölkit, Michael skaffade ett likadant hösten 2015.

– Då hade jag varit intresserad av öl i 5–6 år, bland annat av IPA och andra öl som var trendiga, men hade ingen föreställning om hur man bryggde öl.

De bryggde på var sitt håll, Michael hemma i köket i lägenheten på Söder där han bor med sin familj.

– Vi jämförde våra öl och det blev förvånansvärt bra resultat, vilket gjorde att intresset för öl växte. Kitet jag hade från början var att blanda pulver med vatten och humle. Nu ville jag göra öl på riktigt! Jag gjorde mycket research, läste böcker och slukade allt jag kom över om öl. Jag och min kompis byggde egna bryggverk och utvecklade utrustning.

– När jag brygger öl använder jag en kastrull med ett värmeelement kopplat till en programmerad termostat för att få rätt temperatur. Jag köpte också ett kylskåp och kopplade till en termostat för att få exakt jäsning av ölet, berättar Michael.

”Jag kan planera i två veckor, läsa och göra research för att göra en bryggning hemma i mitt kök. Samtidigt är jag väl medveten om  vad jag gör, men hade ingen aning om att jag låg på den här nivån.”

ETT PRAKTISKT LÄRANDE

Han förvarar sin utrustning i lådor på balkongen och dedikerar tid för en bryggkväll i köket.

– Jag utforskade först olika stilar, i början var det mest ale. Lager är svårare att brygga så jag såg en utmaning i att brygga det. I början var det mest en grej att brygga öl sedan har intresset utvecklats och att engagera sig mer i framställningen. Man öppnar upp sig för nya ölstilar, tyska, engelska, tjeckiska och försöker efterlikna dem. Det blir mer ett praktiskt lärande.

– När det gäller det vinnande ölet så kunde jag inte så mycket om det. Jag gjorde noggrann research, gjorde sedan bara ett brygg och ville skapa ett hantverksöl och ett lättillgängligt öl.

DÄRFÖR Skrapan Lager

Nu vet vi vad det resulterade i och till hösten kommer svenska konsumenter att få ta del av Michaels Skrapan Lager. Namnet på ölet var självklart för honom.

– Jag bor i samma kvarter som Skatteskrapan på Söder och skrapan är det enda jag ser från mitt köksfönster när jag står och brygger. Det är också ett landmärke på Söder så det är ett passande namn.

I våras var han på Åbro Bryggeri och gjorde en provbryggning.

– Det var en speciell känsla att hälla i åtta kilo humle i brygden, när man tidigare vägt humle i gram, och att hämta maltsäckar från pall. Det var kul att se hur ett stort bryggeri gör, att vara med i processen och framställa sitt öl i större skala och få veta hur Åbros bryggmästare gör och tänker i olika steg, avslutar Michael Mackiewicz.

Domarmotiveringen till Skrapan Lager

Vacker Export som är lika snygg som den är god. Ren, fin, balanserad, krispig och aktivt god. Värdeord som vi också hade med var: ”balans”, ”perfekt”, ”excellent” och ”välbryggd”. Export av yppersta klass. Vi bugar och bockar – tänk om all Export kunde smaka så här!

Produktfakta

Lanseringsdatum: 2017-10-20
Artikelnummer Systembolaget: 11650 - 03
Pris på Systembolaget: 24,90
Alkoholhalt: 6,2 vol%
Färg: Ljust gul
Doft: Somrig doft med en lätt humleton.
Smak: Välbalanserad export med krispig maltighet och inslag av ljust bröd
Serveras: Serveras vid 10-12°C
Malt: Pilsnermalt, Enzymmalt, Vetemalt, Red ale malt, Cookiemalt
Humle: Magnum, Spalter Select
Beska: 23 BU.

Hembryggaren Michaels egen beskrivning

En smakrik öl men ändå lättdrucken. Ljusgul och guldfärgad, relativt torr med kännbar balanserad beska.  Den passar till hamburgare, pulled pork, tacos och annan salt mat.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Henrik Dunge
VD för AB Åbro Bryggeri
Tel: 070 – 557 08 17 Email: henrik.dunge@abro.se
Sponsor och varumärkeschef Niklas Nestlander 070-690 25 77 
Bryggmästare Åsa Johansson 070- 690 66 68
Hembryggare Michael Mackiewicz 073-252 80 49

 

”Jag ville göra en smakrik, lättdrucken men balanserad lager, med lite mer extra men inte extrem. Man skulle kunna säga att det är en förbättrad stor stark!”

Niklas Nestlander, sponsorchef och varumärkeschef på Åbro Bryggeri och Åsa Johansson, bryggmästare på Åbro flankerar SM-vinnaren Michael Mackiewicz.

 

Samtliga pristagare vid SM i hembrygd öl 2017.