HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Mat med mycket kärlek

Nära Malmö Opera, mellan Stadsbiblioteket och Stadsteatern vid foten av Malmös paradgata Fersens väg, ligger Restaurang Atmosfär. ”En sympatisk helhetsupplevelse där köket presterar intressant och mycket väl genomförd matlagning” lyder beskrivningen i White Guide.

Vi möter krögarna Henrik Regnér och Kate Wibroe som driver restaurangen. Hela personalen har just kommit hem efter en inspirationsresa till Barcelona.

– Det är viktigt, framhåller Henrik, att vi reser tillsammans i tid, land och smak. Den känslan följer oss hem i vardagen och ut till våra gäster. Henrik och Kate jobbar sida vid sida, idéerna är många och engagemanget är äkta och stort.

– Styrkan hos Atmosfär är att hela personalen gör ett fantastiskt jobb och att restaurangen jobbar mycket med värderingar, säger Kate. Såväl Henrik som jag jobbar i den dagliga verksamheten, vi möter personalen, gäster och leverantörer.

LÅNG RELATION TILL ÅBRO

Åbro Bryggeri är leverantör till Atmosfär sedan många år tillbaka.

– Vi har en lång relation till Åbro och har alltid haft en bra kommunikation. Vi har roligt tillsammans med Åbro, det känns familjärt och vi delar samma värderingar, säger Kate.

Gästerna kan bl. a beställa Bryggmästarens Bästa Pilsner, Bryggmästarens Bästa Ekologiska och i en tapp i baren varierar man med olika ölsorter. Vilken är din personliga favorit i Åbros sortiment?

– Bryggmästarens Bästa Ekologiska är en riktigt god öl som passar både till mat och en varm sommardag. Till maten kan gästerna också välja prisvärda och bra viner och även exklusivare viner. Restaurangen är medvetet utformad för samtal, möten och människor. Man värnar om helhetsupplevelsen och målgruppen är bred.

– Genom att vi har mycket sittplatser kan vi ta emot större sällskap och har många företag som kunder. Det är också romantiska middagar och festliga tillställningar av olika slag.

EN SUCCÉ FÖR MELLANRÄTTER

Atmosfären är lite som att komma hem och det är precis så krögarna vill ha det. Hit går man för att ”hygge sig” som danskarna säger, vilket innebär att träffa folk som man gillar att göra något med. Atmosfär öppnade 1997 som en klassisk ”fine diningrestaurang”, men ändrade inriktning 2008. Konceptet att servera egenkomponerade mellanrätter blev en omedelbar succé.

– Vi ville leverera något annorlunda och vara stolta över vårt koncept, säger Kate. Att starta ett unikt koncept krävde mycket energi och arbete. Henrik sökte därför en engagerad kollega, som med erfarenhet och driv kunde dela på ansvaret. På den vägen blev energiknippet Kate, som är uppvuxen i restaurangvärlden, en välkommen förstärkning.
”Våra menyer följer årstidernas växlingar och det mesta vi serverar kommer från trakterna kring Malmö. Det är mat med mycket kärlek och ett experimenterande”

I baren kan gästerna beställa Bryggmästarens Bästa Pilsner och Bryggmästarens Bästa Ekologiska. Åbro Bryggeri är leverantör till Atmosfär sedan många år tillbaka.

KORV PÅ OLINGE GRIS

Köksmästare är Sara Berg, som efter 17 år i olika kök i London, återvänt till Sverige med familj och hela sin kreativitet. På menyn finns permanenta mellanrätter, men också rätter som växlar efter säsong och tillgång. Vildanden är från Henriks egna marker och jaktlag, och chiligrytan är spetsad med Bryggmästarens öl.

– Våra menyer följer årstidernas växlingar och det mesta vi serverar kommer från trakterna kring Malmö. Det är mat med mycket kärlek och ett experimenterande där Sara tar hand om råvarorna på bästa sätt, säger Kate.

– Vi byter meny varje månad, men har kvar våra klassiker. Samtidigt är vi uppmärksamma och lyssnar på gästernas önskemål. Vi hade pilgrimsmussla på säsongsmenyn, men blev nerringda när vi tog bort den så pilgrimsmussla hamnade återigen bland våra klassiker. Detsamma gäller för vår hemgjorda korv på Olinge gris.


Det mesta som restaurangen serverar kommer från trakterna kring Malmö och menyn följer årstidernas växlingar. Här spetsas en Chiligryta med Bryggmästarens öl!