HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Maten är en del av upplevelsen

En anda där allting ska vara på riktigt och äkta präglar också den mat som restaurangerna i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby serverar. ”Barnen är våra viktigaste gäster och de behöver bra mat i sina magar för att orka leka”
– så resonerar man i Astrid Lindgrens Värld.

Sara Hedblom ansvarar för mat & dryck på Astrid Lindgrens Värld.


Astrid Lindgrens Värld är en stor teaterpark. Miljöerna med Emil i Lönnebergas Katthult, Pippi Långstrumps Villa Villekulla, Mattisborgen och den senaste satsningen Bröderna Lejonhjärta med Törnrosdalen och Körsbärsdalen ligger vackert inbäddade i lummig grönska. Förra året besökte nästan en halv miljon sagoparken i Vimmerby. En ständig utveckling sker genom mångmiljonsatsningar i nya miljöer och investeringar i boende och restauranger.

– På restaurangsidan har vi omsättningsmässigt vuxit med cirka 10 procent per år, berättar Sara Hedblom, Food & Beverage Manager. Parken ska fortsätta växa genom bland annat fler öppetdagar under året. Målsättningen är att även få en starkare position som höstlovsdestination då vi har öppet för höstmarknad under vecka 44 med hantverk och lokala matproducenter.

 

VALDE BORT SNABBMATEN

För tio år sedan valde Astrid Lindgrens Värld bort all snabbmat såsom hamburgare och pommes frites på menyerna, trots att det var parkens mest lönsamma mat. I stället serveras vällagad mat, tillredd från grunden, där lokala råvaror används så långt det är möjligt.

– Det är närproducerad, näringsrik mat som kan kopplas till både Astrid Lindgrens berättelser och hennes sätt att se på livet, säger Sara Hedblom. 65–70 procent av alla råvaror som vi använder är lokala och närproducerade.

 

EGEN KRUSBÄRSLEMONAD

​Ett nytt samarbete med Åbro Bryggeri har resulterat i nya drycker.

– Det kändes som rätt tillfälle att inleda samarbetet med Åbro, det finns styrkor i varandras närhet och det har blivit riktigt bra. Åbro tillverkar vår prestigeprodukt sockerdrickan, tillsammans har vi även tagit fram en egen krusbärslemonad och hallonsoda, säger Sara. Vad gör dig glad på jobbet?

– Guldkornen är att sitta och se gäster som verkligen njuter av maten och återkoppling där gäster säger att de har längtat efter oss sedan förra årets besök, samtidigt att kunna se hur vi varje år tar nya steg i vår utveckling. – I Astrid Lindgrens Värld är måltiden en del av upplevelsen och hos oss är snabbmat kroppkakor och strömning. Vi började 2010 bygga för en hållbar verksamhet och sätta organisationen för detta. Det är ett arbete som kräver mycket duktig restaurangpersonal och personer som återkommer. 60–65 procent av våra medarbetare återkommer år efter år.

Jag älskar mötet med gästen. Att alltid kunna ge gästenmer än den förväntat sig är viktigt för mig.
- Sara Hedblom

PLANTSKOLA FÖR UNGDOMAR

​Totalt arbetar cirka 150 personer inom mat & dryck i parken. Det är viktigt för Sara att besökarna får en bra måltidsupplevelse genom både god mat och hög service.

– Att alltid kunna ge gästen mer än den förväntat sig är viktigt för mig. Hon månar också om att personalen ska känna stolthet över sitt yrke.

– Jag vill att alla ska känna sig stolta över maten som de tillagar och hela tiden känna att de utvecklas. Ur ett ledarskapsperspektiv är det roligt att få vara en plantskola för ungdomar och ha möjlighet att skapa restaurangtjänster där de kan växa och utvecklas. Jag är också stolt över att vi får förvalta arvet efter Astrid Lindgren och den småländska matkulturen. Samtidigt är det viktigt att ha en bärande ekonomi för att kunna fortsätta utvecklas. Sara och hennes ledare följer medarbetarna under den del av året när de inte är här.

– Vi håller kontakten via sociala medier, kollar av hur det går för dem på fjällanläggningar eller där de jobbar på vintern. Vi bjuder in till träffar innan säsong och lämnar ut scheman i god tid.

– En stor utmaning för hela restaurangbranschen är att få personal, därför är det viktigt att vi är en bra arbetsgivare, samarbetar med restaurangskolor och ger våra medarbetare bra utbildning för sin uppgift.

 

NÄSTAN 1 000 LITER PANNKAKSSMET

Astrid Lindgrens Värld har fyra större restauranger: Stadsmästargården, Majkens Mat, Restaurang Linnéa och Hamnmagasinet. I Våffelhuset, som ligger bara ett stenkast från Emils Katthult, gräddas och serveras tusentals våfflor med vispgrädde och hemlagad sylt. – Till pannkaksbuffén i Stadshotellet vispas dagligen 800–900 liter pannkakssmet, berättar Sara. Totalt sett finns det ett tjugotal olika försäljningsställen för mat & dryck runtom i parken.

– När vi har besöksdagar med 9 000- 10 000 gäster äter cirka 45 procent en måltid på våra restauranger.

 

KÖTTBULLAR MED REDIGT POTATISMOS

​Sagoparkens i särklass populäraste maträtt är köttbullar med redigt potatismos, gräddsås och krösamos. På menyerna finns också rätter som klassisk köttsoppa, hämtad från berättelsen när Emil fastnade med huvudet i soppskålen, men också lokala specialiteter som kroppkakor och raggmunk med stekt fläsk, strömming, fläskpannkaka och småländska isterband. En lite udda maträtt på menyn är kalvdans, även kallad råmjölkspannkaka.

– Många barn är nyfikna och vill prova nytt och den positiva responsen vi möter för den mat vi erbjuder är fantastisk, avslutar Sara Hedblom.

Sara Hedblom växte upp i Eksjö och jobbade på olika barer, hotell och andra ställen runt om i Småland. Efter en fil.kand. i måltidskunskap på restauranghögskolan i Grythyttan var hon hovmästare på Café Opera i Stockholm under fem år. Sedan 2010 är hon Food & Beverage Manager i Astrid Lindgrens Värld. Har tilldelats Ljungbergska stiftelsens entreprenörsstipendium av Carl-Jan Granqvist för sitt arbete med att ”erbjuda prisvärd, småländsk mat till barnfamiljer”. Läser en vidareutbildning i företagsekonomi som leder till en MBA-examen (Master of Business Administration).

En förebild för Sara är välkände krögaren och kocken Fredrik Eriksson, tillsammans i ett långvarigt samarbete utvecklar de matkonceptet i Astrid Lindgrens Värld.

Viktiga egenskaper i ledarskapet hos en bra chef är för Sara att snabbt kunna se lösningar på utmaningar, vara modig liksom närvarande. Jag försöker att varje dag hinna med ett besök på alla enheter, hejar på alla och försöker alltid lära mig allas namn. Det är viktigt för mig att försöka se alla.

 

FEM ÅR PÅ CAFÈ OPERA

För några år sedan fick Sara Hedblom motta Ljungbergska stiftelsens entreprenörsstipendium av Carl-Jan Granqvist för sitt arbete med att ”erbjuda prisvärd, småländsk mat till barnfamiljer”. Prisutdelningen ägde rum vid Måltidens hus i Grythyttan, där Sara har studerat på restauranghögskolan. Hon växte upp i Eksjö och jobbade på olika barer, hotell och andra ställen runt om i Småland. Efter en fil.kand. i måltidskunskap på restauranghögskolan i Grythyttan ville hon göra storstaden. Sara stortrivdes med jobbet som hovmästare på Café Opera under sina fem år i Stockholm.

– Det gav mig möjligheten att få arbeta med både ett starkt varumärke och en institution inom svensk restauranghistoria. Sara fick även nöjet att i sitt arbete där möta Werner Vögeli som blev en stor inspiratör.

LOCKADE MIG

När dottern Olivia var några år gammal såg Sara ett bra tillfälle att utvecklas vidare och flyttade tillbaka hem till Småland för att studera ledarskap, organisation och pedagogik på Högskolan i Jönköping samtidigt som hon jobbade med olika restaurangutbildningar.

– Men 2010 läste jag att Astrid Lindgrens Värld hade inlett ett samarbete med Fredrik Eriksson och även ville stärka upp med en Food & Beverage Manager. Det kändes som en klockren utmaning för mig.

Fredrik är välkänd krögare och kock som driver Långbro Värdshus i Stockholm, blev Årets Kock 1987, är verksam i Restaurangakademin och ordförande i föreningen Årets Kock.

– Fredrik har alltid varit en förebild för mig, säger Sara. Han är duktig på att se helheten med maten och servicen och sätter alltid stor vikt vid de små detaljerna.

Tjänsten som Food & Beverage Manager lockade Sara som sedan 2010 varit med och utvecklat småländsk mat, lagad från grunden och inspirerad av Astrids berättelser.

Vilka är de största utmaningarna för dig?

– I mitt ledarskap handlar det om att alltid få personalen lika engagerad och inspirerad i vår verksamhet som vi i ledningen är. Det handlar ju om att 150 personer på mat- och dryckesavdelningen snabbt ska besjälas i vår passion för Astrid Lindgrens Värld och vilja ge gästerna en sagolik måltidsupplevelse. Detta är viktigt, för har du inte gruppen med dig når du inte hela vägen ut till gästerna.

Som den sanna entreprenör hon är letar Sara ständigt efter nya vägar för att verksamheten ska bli ännu bättre och för att själv utvecklas.

– Jag läser nu en vidareutbildning i företagsekonomi som jag hoppas ska leda till en MBA-examen (Master of Business Administration). Det finns så mycket att lära och jag tycker det är roligt att träffa andra människor från hela Sverige som sitter i olika ledningsgrupper.