
Sara Hedblom ansvarar för mat & dryck på Astrid Lindgrens Värld.
Astrid Lindgrens Värld är en stor teaterpark. Miljöerna med Emil i Lönnebergas Katthult, Pippi Långstrumps Villa Villekulla, Mattisborgen och den senaste satsningen Bröderna Lejonhjärta med Törnrosdalen och Körsbärsdalen ligger vackert inbäddade i lummig grönska. Förra året besökte nästan en halv miljon sagoparken i Vimmerby. En ständig utveckling sker genom mångmiljonsatsningar i nya miljöer och investeringar i boende och restauranger.
– På restaurangsidan har vi omsättningsmässigt vuxit med cirka 10 procent per år, berättar Sara Hedblom, Food & Beverage Manager. Parken ska fortsätta växa genom bland annat fler öppetdagar under året. Målsättningen är att även få en starkare position som höstlovsdestination då vi har öppet för höstmarknad under vecka 44 med hantverk och lokala matproducenter.

VALDE BORT SNABBMATEN
För tio år sedan valde Astrid Lindgrens Värld bort all snabbmat såsom hamburgare och pommes frites på menyerna, trots att det var parkens mest lönsamma mat. I stället serveras vällagad mat, tillredd från grunden, där lokala råvaror används så långt det är möjligt.
– Det är närproducerad, näringsrik mat som kan kopplas till både Astrid Lindgrens berättelser och hennes sätt att se på livet, säger Sara Hedblom. 65–70 procent av alla råvaror som vi använder är lokala och närproducerade.
EGEN KRUSBÄRSLEMONAD
Ett nytt samarbete med Åbro Bryggeri har resulterat i nya drycker.
– Det kändes som rätt tillfälle att inleda samarbetet med Åbro, det finns styrkor i varandras närhet och det har blivit riktigt bra. Åbro tillverkar vår prestigeprodukt sockerdrickan, tillsammans har vi även tagit fram en egen krusbärslemonad och hallonsoda, säger Sara. Vad gör dig glad på jobbet?
– Guldkornen är att sitta och se gäster som verkligen njuter av maten och återkoppling där gäster säger att de har längtat efter oss sedan förra årets besök, samtidigt att kunna se hur vi varje år tar nya steg i vår utveckling. – I Astrid Lindgrens Värld är måltiden en del av upplevelsen och hos oss är snabbmat kroppkakor och strömning. Vi började 2010 bygga för en hållbar verksamhet och sätta organisationen för detta. Det är ett arbete som kräver mycket duktig restaurangpersonal och personer som återkommer. 60–65 procent av våra medarbetare återkommer år efter år.
|
Jag älskar mötet med gästen. Att alltid kunna ge gästenmer än den förväntat sig är viktigt för mig.
- Sara Hedblom

PLANTSKOLA FÖR UNGDOMAR
Totalt arbetar cirka 150 personer inom mat & dryck i parken. Det är viktigt för Sara att besökarna får en bra måltidsupplevelse genom både god mat och hög service.
– Att alltid kunna ge gästen mer än den förväntat sig är viktigt för mig. Hon månar också om att personalen ska känna stolthet över sitt yrke.
– Jag vill att alla ska känna sig stolta över maten som de tillagar och hela tiden känna att de utvecklas. Ur ett ledarskapsperspektiv är det roligt att få vara en plantskola för ungdomar och ha möjlighet att skapa restaurangtjänster där de kan växa och utvecklas. Jag är också stolt över att vi får förvalta arvet efter Astrid Lindgren och den småländska matkulturen. Samtidigt är det viktigt att ha en bärande ekonomi för att kunna fortsätta utvecklas. Sara och hennes ledare följer medarbetarna under den del av året när de inte är här.
– Vi håller kontakten via sociala medier, kollar av hur det går för dem på fjällanläggningar eller där de jobbar på vintern. Vi bjuder in till träffar innan säsong och lämnar ut scheman i god tid.
– En stor utmaning för hela restaurangbranschen är att få personal, därför är det viktigt att vi är en bra arbetsgivare, samarbetar med restaurangskolor och ger våra medarbetare bra utbildning för sin uppgift.
NÄSTAN 1 000 LITER PANNKAKSSMET
Astrid Lindgrens Värld har fyra större restauranger: Stadsmästargården, Majkens Mat, Restaurang Linnéa och Hamnmagasinet. I Våffelhuset, som ligger bara ett stenkast från Emils Katthult, gräddas och serveras tusentals våfflor med vispgrädde och hemlagad sylt. – Till pannkaksbuffén i Stadshotellet vispas dagligen 800–900 liter pannkakssmet, berättar Sara. Totalt sett finns det ett tjugotal olika försäljningsställen för mat & dryck runtom i parken.
– När vi har besöksdagar med 9 000- 10 000 gäster äter cirka 45 procent en måltid på våra restauranger.
KÖTTBULLAR MED REDIGT POTATISMOS
Sagoparkens i särklass populäraste maträtt är köttbullar med redigt potatismos, gräddsås och krösamos. På menyerna finns också rätter som klassisk köttsoppa, hämtad från berättelsen när Emil fastnade med huvudet i soppskålen, men också lokala specialiteter som kroppkakor och raggmunk med stekt fläsk, strömming, fläskpannkaka och småländska isterband. En lite udda maträtt på menyn är kalvdans, även kallad råmjölkspannkaka.
– Många barn är nyfikna och vill prova nytt och den positiva responsen vi möter för den mat vi erbjuder är fantastisk, avslutar Sara Hedblom.
|