HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,
och ett nytt och spännande steg i Åbros utveckling. 

– Vi kommer att brygga, utveckla och ta fram nya öl till restauranger, ölutbildningar och vid förfrågningar från Systembolaget, säger bryggmästare Lennarth Anemyr.

Lennarth får vid sin sida Jonas Lindgren som kommer att jobba i mikrobryggeriet och är med under uppbyggnadsskedet.

– Det är en stor läroprocess och jätteroligt att få vara med och bygga mikrobryggeriet från grunden, från att se på styrsystem, tappmaskin och göra budget för ölrecept, säger Jonas.

Närmast handlar det om att trimma in bryggverk och övrig utrustning i mikrobryggeriet.

– Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen. Vi har satt kriterier för vad det nya bryggverket ska kunna prestera, efter godkännande tar vi sedan över anläggningen från leverantören. Under våren kommer tappmaskinen, berättar Lennarth Anemyr.

VEM ÄR JONAS?

Jonas Lindgren kommer från Västernorrland och har gått bryggteknisk utbildning. Han har sedan 2011 arbetat på ett svenskt whiskydestelleri och på flera mikrobryggerier innan han i somras började i bryggprocessen på Åbro.

– Jag har länge haft ett stort intresse för drycker i allmänhet, det finns så mycket man kan upptäcka inom varje dryck. Efterhand har sedan ett brett intresse avsmalnat till att i huvudsak handla om öl, berättar Jonas. Det fascinerar mig att öl kan ha så olika smaker och att man utifrån så få råvaror: vatten, malt, jäst och korn, kan få fram så många olika variationer av öl.

Vilken blir din roll på Åbro och i mikrobryggeriet? 
– Det handlar om att vi ska utveckla öl i samarbete med restaurangkunder och Åbros marknadsavdelning när det gäller Systembolagets efterfrågan. Jag hoppas förstås att någon av mina idéer ska kunna förverkligas, säger Jonas.

– Vi diskuterar många olika idéer, fortsätter Lennarth. Det kräver stor kunskap hos den som brygger öl för att kunna producera en hög och jämn kvalitet. Jonas har de meriter som vi efterfrågar.

ALLA TYPER AV ÖL

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser. Åbros bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Lennarth Anemyr.

Jonas Lindgren och Lennarth Anemyr, bryggmästare på Åbro bryggeri.

 

LOKALT ODLAD HUMLE

För att stärka det genuina planerar Åbro även att använda lokala råvaror.

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikorbryggeriet. En tanke på sikt är också att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth.

Det kan tilläggas att Jonas Lindgren också har ett stort matintresse.

– Mat och dryck ska alltid kombineras, säger Jonas. Han har också medverkat på flera ölmässor där Åbro har deltagit under hösten.

– Det är kul att möta slutkonsumenter och jag fick även frågor om hur det går med Åbros mikrobryggeri så intresset är stort bland många.