HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Redo inför sommaren
till sjöss

Skärgårdsturerna med Waxholmsbolagets anrika ångbåtar lockar många resenärer som vill äta och dricka gott och njuta av havsluften.
​– Ångbåtarna är något speciellt, för mig är det en stolthet att få jobba på dessa fartyg, säger Victor Krosse, köksmästare på Skärgårdsbolaget.

Skärgårdsbolaget bedriver skärgårdstrafik i Stockholms mellersta skärgård på uppdrag åt Waxholmsbolaget. I flottan ingår 17 båtar, bland annat ångbåtarna Norrskär (1910) och Storskär (1908) samt det klassiska motorfartyget Västan (1900).

Åbro Bryggeri är dryckesleverantör till fartygen.

– Vi upplever att Åbro förstår vad en verksamhet till sjöss verkligen innebär, säger Tobias Gustavsson, driftschef för restaurang och café på Skärgårdsbolaget.

– Åbro anpassar sina leveranser efter båtarnas behov gällande tider och olika bryggor. Plötsligt är det solsken en dag och det behövs en leverans med kort varsel,vilket Åbro alltid löser.

– Dessa utmaningar uppstår inte alltid i en landbaserad verksamhet, men vi måste noga välja leverantörer och vi ser att Åbro bidrar till en hög kundnöjdhet ombord.

BACKA KLOCKAN

Att resa med Skärgårdsbolagets kulturfartyg är som att backa tillbaka i tiden och uppleva de gamla ångfartygen i Stockholms härliga skärgård. Passagerarna njuter av saltstänkt sjöluft, fikar i skeppscaféet eller kan äta god mat och dryck på skeppsrestaurangerna.

I sommar kommer köksmästare Victor Krosse att jobba på ångbåten Storskär.

– Till årets säsong har jag tagit in rutinerade kockar för att erbjuda en storslagen restaurangupplevelse, säger Victor.

Skärgårdsbolaget levererar mat och dryck i världsklass kombinerat med hög service. Som kock eller kallskänka på fartygen arbetar man tillsammans med resten av besättningen för att ge gästerna en minnesvärd upplevelse. Med fantasi och kreativitet bidrar de till att göra varje dag till en fantastisk matupplevelse.

VAR FAST MED EN GÅNG

Under större delen av sin 15 år långa kockkarriär har Victor jobbat och bott mycket utomlands. Det har även varit säsongsjobb. Efter en sejour i Vemdalen kom han till ångbåtarna 2010.

– Det var mitt första jobb ombord och jag var fast med en gång, berättar Victor. Sommaren 2016 återvände han. Varför är ångbåtarna så speciella?

– Jag har aldrig sett några andra med så stor passion och sådan sammanhållning som sjöfartsfolket och personalen ombord har. Det är långa pass och man jobbar nära varandra, det blir som en familj.

DET SVENSKA SKÄRGÅRDSKÖKET

Ombord har kockarna strikta ramar att gå efter när det gäller menyerna, men ändå fria tyglar för att anpassa till råvaror efter säsong. Inför årets säsong provlagade Victor alla menyer.

– Det är jättenyttigt att provlaga maten innan du skriver ut menyerna. På fartygen måste du tänka annorlunda genom att utrymmet är begränsat och att köket rör sig. Du måste prova om det funkar så som du tänkt dig. Jag vill också presentera mig och min mat då är det viktigt att samla alla så här, säger Victor.

För att möta gästernas höga förväntningar är menyerna anpassade till skärgårdsmiljön. Det kan till exempel vara ångbåtsbiff på klassiskt vis, stekt strömming med potatispuré eller gravlax med gurka, dill, senapssås och färsk potatis.

Vad är att vänta på sommarens menyer?
– Vi kommer att jobba mycket säsongsbetonat, det kan t ex vara försommarmeny med sparris, sedan byter vi och ersätter rätter efter hand. Vi tänker modernt, använder klassiker och gör en egen tvist, säger Victor. Det är viktigt att bevara en del av det svenska skärgårdsköket, att ha mycket klassiker och säsongsanpassade menyer.

FOKUS PÅ SÄKERHET

I byssan (köket) jobbar fyra personer samtidigt som har hand om varmkök, kallkök, kafé och disk. Genom att det är flera sittningar under varje resa är arbetet intensivt.

Hur fungerar arbetet ombord?
– Det är ett speciellt jobb att vara kock ombord, det kräver mycket mer än att laga mat. Det begränsade utrymmet kräver god logistik och eftersom båten rör sig får man se upp för att undvika brännskador från varma såser och hitta lösningar som passar ombord.

Skärgårdsbolagets fokusområden är säkerhet, miljöfrågor och resenärsservice. All personal går en säkerhetsutbildning.

–Skulle mot förmodan en incident inträffa har alla en uppgift att hjälpa passagerare, berättar Victor.

Snart är tiden inne då ångbåtarna tyst och mjukt stävar fram i skärgården, ombord råder en gemytlig stämning och passagerarna riktigt känner historiens vingslag.​