
Anna Lallerstedt, dotter till krögaren Erik Lallerstedt, är en driven affärskvinna. För åtta år sedan övertog hon ansvaret för Eriks Restauranger – Gondolen vid Slussen och kvarterskrogen Eriks bakficka i Stockholm.
Anna Lallerstedt vill inte titulera sig krögare utan hellre restauratör. Hur är det då att vara en av få kvinnor på den positionen?
– Jag har inte tänkt så mycket på det och är van vid att det är så. Jag har levt med restaurangbranschen och är född med den och den jargong som det innebär, svarar hon.
Beskriv verksamheten idag?
– Jag driver Eriks Restauranger, vi är ett familjeföretag, som min pappa startade på 70-talet. Vi har runt 100 anställda och omsätter cirka 100 miljoner.
Erik Lallerstedts tanke med Gondolen, högst upp i Katarinahissen, var en restaurang för alla. Som ett modernare Stadshotell med vita linnedukar på borden. 2015 utsågs Gondolen till bästa datingställe av match.com. Åbro Bryggeri är dryckesleverantör till Gondolen och Eriks Bakficka sedan flera år tillbaka.
– Det var från början vi som kontaktade Åbro, berättar Anna. Jag är supernöjd med Åbro och gillar att det är mycket svenskt och spännande öl i sortimentet och bra service. Bryggmästarens ekologiska gillar jag särskilt mycket.

HÖGA KRAV PÅ SIG SJÄLV
Anna älskar möten med människor, vistas ute i verksamheten, står ofta som hovmästare och hälsar gäster välkomna. – Det ska sägas att jag inte är kockutbildad och är inte ute i köken men jag är ägare, styrelseordförande och vistas i matsalar, säger hon och berättar att även om inte Erik Lallerstedt längre arbetar i det operativa så är han ändå närvarande.
Du har växt in i yrket men var den här branschen självklar för dig?
– Jag hade några andra tankar när jag var yngre, men var skoltrött och har alltid jobbat på lov och helger hos pappa sedan jag var 13–14 år. Det växte fram och blev naturligt att jag skulle jobba i restaurangbranschen.
Hur är det att axla ansvaret efter Erik Laller stedt?
– Jag har ställt väldigt höga krav på mig själv, samtidigt har det också varit krav från andra att jag ska komma in och förändra och öppna fler restauranger. Men jag har inte behov av att förverkliga mig själv med fler restauranger, jag trivs jättebra i min nuvarande roll och är nöjd med den verksamhet vi bedriver idag. Att jag har fått överprestera har varit på gott och ont, jag vill verkligen visa att jag inte har glidit runt på ett bananskal.
Hur är ditt matintresse?
– Jag har ett stort mat- och dryckintresse.
|
MOTIVERA MEDARBETARE ATT UTVECKLAS
En bra företagsledare ska vara närvarande poängterar Anna Lallerstedt.
– Det gäller i allra högsta grad att vara närvarande, lyssna och vara villig att utveckla företaget och motivera medarbetare att utvecklas i företaget. I vår bransch arbetar många unga det gäller därför att ta sig tid att prata med dem.
På Lallerstedts restauranger stannar ofta de anställda lång tid.
– På Gondolen har flera jobbat i 10–15 år, vilket är länge för att vara i restaurangbranschen i Stockholm. Flera anställda är vänner för livet och firar jul och semestrar ihop.
Vad är viktigast för dig för att få nöjda gäster?
– God och bra mat är alltid viktigt, idag är gäster också mer medvetna om vad de vill ha och förväntas få. Vi jobbar väldigt mycket med att ge våra gäster hög service. Helheten med hög service och god och bra mat är mycket viktig.

”Restaurangbranschen uppfattas ofta som obekväma arbetstider, låga löner, att jobba gratis och inte kunna ha ett familjeliv och så vidare. Vi jobbar mycket för att motverka detta.”
VIKTIGT ATT LYFTA STATUSEN
En hjärtefråga för Anna Lallerstedt är att lyfta statusen för restaurangbranschen. I ett nätverk som hon medverkar i är branschens kompetensutveckling en central fråga.
– Det är en bransch med dåligt rykte, vilket hänger kvar sedan gammalt, säger Anna. Restaurangbranschen uppfattas ofta som obekväma arbetstider, låga löner, att jobba gratis och inte kunna ha ett familjeliv och så vidare.
– Vi jobbar mycket för att motverka detta. Vi betalar löner enligt avtal och lägger scheman så att man också kan ha ett fungerande privatliv. Det viktiga är att driva restaurang som vilket annat företag som helst, genom att följa gällande avtal och arbetsvillkor för att få folk som vill jobba i branschen, fortsätter Anna Lallerstedt.
Är det svårt att få tag i folk idag?
– Det är mycket svårt. Att rekrytera ny personal upptar en stor del av min tid. Samtidigt jobbar vi mot skolor för att skapa och öka intresset för yrket. Många av de som utbildas tappas tyvärr bort på vägen och gör andra karriärsval.
– Gondolen har också som första restaurang fått börja dela ut gesällbrev inom servering, vi startade med det 2015. Vi bjuder även in representanter från Visita och fackliga organisationer och driver tillsammans med kollegor dessa frågor.
Hur mycket folk behövs på sikt i restaurang branschen?
– Fram till 2023 behövs 380 000 personer, skolorna utbildar samtidigt cirka 3 500 per år.
Till sist, vilka är dina intressen när du inte jobbar?
– Jag gör som många andra umgås med familj och vänner, läser och tränar mycket. Djur, och framförallt hundar, är också ett stort intresse.
|