HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Skansen - mer än bara allsång

Kulturrestaurangerna på Skansen i Stockholm är redo för en ny säsong, med Åbro Bryggeri som huvudleverantör av drycker. ”Åbro Bryggeri är magnifikt på svensk öl och traditionsbundet, precis det som vi vill jobba med,” säger restaurangchef Carl Westerberg.
 

Sedan tre år tillbaka är Lars Nilsson driftsansvarig för Kulturrestaurangerna på Skansen. Han gillar att jobba i ett familjeföretag säger han och syftar på Rasta Group, som numera äger Kulturrestaurangerna på Skansen.

– Att jobba på Skansen är som att jobba på ett museum där utmaningen är att det kulturella ska harmoniera med det affärsmässiga, säger Lars Nilsson.

Mitt under julbordsruschen bytte man leverantör till Åbro Bryggeri.

– Samarbetet mellan Åbro och tidigare

Leverantör fungerade väl, bytet gick över förväntan, vi serverade närmare 12 000 julbordsgäster under fyra veckor.

 

SKAPAR BARHÄNG

Kökschef för alla enheter på Skansen är Fredrik Hedin. Restaurangchef Carl Westerberg ansvarar för Festvåning, konferenser, julbord, smörgåsbord och à la carte-restaurangen Tre Byttor.

– Min verksamhet är öppen från kl. 06 till 03, berättar Carl. Vi fokuserar på svensk mat, svenska mattraditioner och

svensk dryck. Tillsammans med Åbro bygger vi nu upp en bar vid Tre Byttors uteservering för att skapa lite barhäng, det har vi inte haft tidigare. Carl tycker att samarbetet med Åbro fungerar precis som det ska.

 

FESTVÅNING OCH KONFERENSER

Solliden är en klassisk restaurang och festvåning med fantastisk utsikt över Stockholm. Här firas traditionellt årets alla högtider och förutom det stora smörgåsbordet under sommaren serveras det berömda julbordet, midsommarbuffén och valborg- och nyårssupén.

– Festvåningen är det stora benet i verksamheten där vi kan ha upp till 2 000 gäster åt gången, berättar Carl Westerberg.

– Under övriga året har vi mycket konferenser, med upp till 250 personer och kan ha sju konferenser samtidigt. Deltagarna vill ofta också se de vackra husen och får en guidning för att se ett minisverige mitt i Stockholm.

 

SPÄCKAT PROGRAM HELA ÅRET

Programmet på Skansen är fullspäckat från Valborgsmässofirandet med brasa på Sollidenplanen, Sveriges nationaldag med kungafamiljen på besök till de omåttligt populära Allsångskvällarna och mycket mer än så.

Midsommar är tillsammans med allsångstisdagarna de mest besökta dagarna med upp till 25 000 besökare, besöksrekordet på en dag är närmare 30 000. För restaurangerna är midsommarfirandet en av höjdpunkterna.

– Ja midsommar är ett stort rekord, då har vi 800 gäster på en dag och ett smörgåsbord i XL-format, säger Carl Westerberg.

 

LILL-SKANSEN & BALDERSLUNDEN

Att det hela tiden skiftar och händer nya saker är det mest utmanande tycker Maja Göransson.

Hon är Fastfood-chef för kiosker och bodar, med bl. a. Våffelbruket, Gamla Krogen vid Bollnästorget och Balderslunden vid Lill-Skansen.

–Vi har dagligen åtta kiosker öppna med olika utbud. Under de största och mest välbesökta dagarna utökar vi och har då uppemot 25 enheter, berättar Maja.

”MIDSOMMAR ÄR ETT STORT REKORD, DÅ HAR VI 800 GÄSTER PÅ EN DAG OCH ETT SMÖRGÅSBORD I XL-FORMAT”

– Efter en ombyggnad 2012 har det blivit en riktig fin miljö vid Lill-Skansen. Där har vi nu grill på uteserveringen med hamburgare och olika sorters korvar. I Balderslunden serverar vi pannkakor och raggmunk med goda tillbehör. Vi har fatöl och husets vin både i Baldersgrillen och på Balderslundens uteservering.

DJUR, KULTUR OCH MUSIK

Caroline Dagerstål är Fastfood-chef för Skansen Terrassen, Scenen och området runt Sollidenplanen.

– Skansen står för djur, kultur och musik. Maten är en väldigt viktig del i besöket.

– När det gäller öl och övriga drycker går vi tillsammans igenom sortiment, trender och har utbildning för personal. Mitt intryck av Åbro är att allting känns bra, de är proffsiga och närvarande, säger Caroline Dagerstål.

Skansen Terrassen är lunchrestaurang med café och bar och är under sommaren en stor familjerestaurang.

– På Terrassen serverar vi nästan lika mycket barnportioner som mat till vuxna.

Caroline ansvarar också för Glassboden, känd för lite exklusivare glassmenyer, glassdrinkar och bakverk med glass.

– Vi har även en mobil kolgrill där vi grillar hamburgare och serverar öl samt catering bakom stora scenen vid event. Vi jobbar mycket med att variera utbudet, det styrs utifrån olika event och konserter

– Tillsammans med Åbro bygger vi nu upp en bar vid Tre Byttors uteservering för att skapa lite barhäng. Här har till exempel CBC sålt slut två helger i rad, säger Carl Westerberg.


ALLSÅNG PÅ SKANSEN

Åtta måndagar i sommar blir det jazzkvällar och varje torsdag i juli Körklang.

Publikmagneten nummer ett är ändå Allsång på Skansen som startade redan 1935. Första gången inslaget tv-sändes var 1979 och sedan 1990 har Allsång på Skansen sänts varje sommar i SVT.

– Vid Allsången har vi öppet på hela Skansen, i alla bodar och har även mobil försäljning, berättar Caroline Dagerstål.

Sången och musiken kan avnjutas med god mat och dryck från Sollidens matsal.

– Många har det som tradition, säger Carl Westerberg.

Vid cateringen berättar Caroline att de erbjuder artister och övriga som medverkar menyer hela dagen, från tidig frukost till nattsmörgåsar för scenarbetare.

Allsångsledare 2016 är Sanna Nielsen.

 

DROP-IN BRÖLLOP

I samband med Kronprinsessbröllopet 2010 började Skansen med drop-in bröllop, vilket blivit en oväntat stor succé. Brudparen väljer borgerlig eller kyrklig vigsel, kan äta smörgåsbord, bjuds på ett glas skumpa och får en liten blomma på bordet.

– Vi räknade med ett tiotal brudpar, nu kommer 400–500 par under sommaren, noterar Lars Nilsson.

– Vi har haft upp till 14 brudpar samtidigt i Sollidens matsal, det är häftigt, avslutar Carl Westerberg.

– Här anställer vi cirka 180 ungdomar varje år. Det är ofta deras första kontakt med restaurangbranschen, vi blir som en plantskola för många, berättar Caroline Dagerstål, Fastfood-chef för Skansen Terrassen.