HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Söderbiljarden

Många kanske förknippar området SoFo och Södermalm främst med trendmedveten hipsterkultur. Men på denna klassiska mark hittar vi också klassiska hak, så som Söderbiljarden. Här har både professionella spelare och glada amatörer mött motståndare, vänner och kollegor i mer eller mindre vänskapliga spel- och tävlingsomgångar.

PÅ BONDEGATAN 18, under en enkel skylt, ligger ingången till Söderbiljarden. Innanför denna inte allt för avslöjande fasad gömmer sig hela 800 kvadratmeter lokal, fylld med biljard- och shuffleboard, darttavlor och flipperspel. Här har det spelats och tävlats på både lokal, nationell och internationell nivå sedan 1969. 

– Vi började jobba här 1979 och har drivit det i egen regi sedan -86, berättar Bosse och Heléne Bäckman, som idag äger som driver stället.
 

Allt fler vill spela tillsammans
I 50 år har lokalen varit en samlingsplats för allt från familjer, kompisgäng och stammisar till tävlande och amatörer.

– Vi finns här för alla, ler Bosse, som själv är en erfaren spelare och gärna delar med sig av sin kunskap. Han lär ut de olika teknikerna till de gäster som vill ta del av dem medan Heléne basar i köket.

– Vi serverar svensk husmanskost, men ordnar trerättersmenyer vid de stora mästerskapen, berättar hon.


Även om Söderbiljarden hållit fast vid sitt vinnande koncept genom alla trender som kommit och gått i kvarteren runt SoFo så märker de av ett ökat intresse för just deras utbud.

– Vi har fått en helt ny tillströmning av gäster. Vi tycker oss märka att allt fler vill komma ut och spela tillsammans ”på riktigt”, säger Bosse och fortsätter:

– Glädjen hos både barn och vuxna när de spelar ett klassiskt flipperspel går inte ta miste på. En annan typ av kunder som ökar stadigt är företagsgrupper.

– Det är väldigt populärt att boka någon timme med instruktion och sedan köra en egen turnering. Det finns ju en klar fördel med de här sporterna; du behöver inte ens byta om!