HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Trevligt och folkligt hos Billy Tang

Vi har träffat Billy Tang, en framgångsrik krögare, entertainer och allmän stämningshöjare. Han medverkade i filmen Trevligt folk, efter manus av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, för några år sedan. Idag driver Billy Tang restauranger i Borlänge och Falun.

Billy Tang har blivit känd för hela svenska folket genom sin vänskap med teveprofilerna Filip och Fredrik och dokumentärfilmen Trevligt folk. Filmen handlar om det första afrikanska laget, från Somalia, som anmält sig till bandy-VM. Den hade premiär på Göteborg Film Festival 2015. De unga spelarna bor inte i Somalia, utan i Borlänge. Ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor!

TUSENTALS FÖLJARE
Genom filmen upptäckte många Billy Tang, som medverkar i sin roll som krögare i Borlänge. Den karaktärsfulla personligheten har fått tusentals följare på Instagram. Många kommer till hans restauranger och pubar för att få träffa honom live och få sitta i samma soffa som Filip och Fredrik.

EN GLÖDANDE ARBETSMORAL
Det är inte slumpen som banat väg för Billy Tangs framgångar. Nej, bakom succén ligger 40 års hårt arbete och en stor målmedvetenhet. ”Billy Tang är utrustad med sån glödande arbetsmoral att han får Karl-Oskar i ’Utvandrarna’ att framstå som latmask.” Den beskrivningen gjorde journalisten Per Bjurman i en krönika när filmen ”Trevligt folk” visades i Borlänge.

RESAN FRÅN HONGKONG
Billy kommer från Hong Kong. Det brittiska medborgarskapet förde honom som 19-åring till Europa. Först till Tyskland, där han avancerade från diskare till kock. Kockyrket tog honom sedan till Stockholm där han jobbade i fyra år.
– Det var billigt på den tiden att starta restaurang, säger Billy. Kostnaderna var lägre och konkurrensen inte lika hård.

ENGELSK PUB
Billy etablerade restauranger på flera orter i Sverige, och till och med i Finland.
– Idag driver jag två restauranger, berättar han när vi träffas på hans kinarestaurang i Borlänge.

Hans krogar serverar traditionella och exklusiva kinesiska rätter, och ligger i anslutning till Engelska puben. Pubens inredning är typisk brittisk stil. Allt är inköpt, präglat och detaljstyrt av Mr Tang himself. Inget lämnas åt slumpen. Till Engelska Puben i Borlänge kommer många för att koppla av och umgås i en gemytlig pubmiljö, och med möjlighet att roa sig med biljard, dart, casinospel eller se på fotboll.

BARNENS VÄG UT I LIVET
I affärsrörelsen finns dottern Denise vid sin pappas sida. Billy berättar stolt att hans fyra barn har genomfört högskolestudier med högsta betyg.

– Jag kom själv hit som första generationens invandrare, säger Billy efter en stund. Jag har jobbat hårt och mycket, missat mycket av mina barns uppväxt.

– Att se barnen klara krävande utbildningar och lyckas på sin väg ut livet ger mig mycket glädje tillbaka, fortsätter han. Det är extra glädjande att jag har min dotter Denise, utbildad inom affärsjuridik, vid min och min fru Amys sida, avslutar Billy Tang.