HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

Välkänt nöjesimperium i Malmö

Säg de stora artister som Dan Walterström inte haft på sina scener.
– Jag har haft många av de stora artisterna utom Beatles och Elvis, säger han. Här har Rolling Stones, The Who, Bill Haley, Duke Ellington och många fler spelat.
Sedan länge är Malmborgen ett välkänt begrepp i Malmös nöjesvärld Åbro Bryggeri blev i år ny dryckesleverantör.


Dan Walterström presenterar stolt sitt livsverk i Malmö.

Dan Walterström har gjort en spännande resa när han byggt upp sitt imperium. Malmborgen är idag ett helt nöjeskvarter med restauranger, pub, nattklubbaroch festvåningar. Här har många genom åren roat sig och njutit av god mat och dryck.

Vad är hemligheten till att ni lyckats bli ett så välkänt begrepp i Malmös nöjesvärld?
– Jag är ingen restaurangmänniska, jag kan på min höjd koka ägg, svarar Dan Walterström. Men jag har alltid haft känslan för vad folk vill ha och kan identifiera mig med gästerna och deras förväntningar, fortsätter han. Lång tradition, det centrala läget mitt i Malmö och att konceptet har olika inriktningar är också en del av förklaringen.

Åbro Bryggeri blev i år ny dryckesleverantör till Malmborgen, varför valde ni Åbro?
​– Man kan säga att Åbro vann matchen! Min son Johan har tidigare haft Åbro på sin restaurang och är väldigt nöjd, även Pickwick Pub som har engelsk personal är nöjda med Åbros öl. Installatörerna av tappkranar och övrig utrustning från Åbro är jättetrevliga så allting känns bra, säger Dan Walterström.

Johan Walterström berättar att han varit Åbrokund sedan 1992.

– Åbro har produkter av hög kvalitet och att det är ett mindre företag innebär snabba beslut och en nära dialog, säger Johan.

Vilken är favoriten i Åbros sortiment?
​– Jag är mer en vindrickare, svarar Dan Walterström, det vin som vi serverarsom husets vin på våra restauranger levererar nu Åbro.

– Jag säger Bryggmästarens Bästa Pilsner, det är helt klart ett av Sveriges absolut bästa öl, fortsätter Johan Walterström.

BRONSPLATTA MED ALLA ARTISTERNA

Dan Walterström öppnade popklubbenBongo på skottdagen 1964. Under 60-talet arrangerade han popgalor med både nationella och internationellt kända artister.

– När vi 40-årsjubilerade 2004 uppmärksammade Malmö kommun detta genom att gjuta en stor bronsplatta med alla namnen på artister som gästat oss och placerade den utanför Ungdomens Hus. I nöjeskvarteret Malmborgen bedriver Walterström verksamhet sedan 1968. Restaurangerna är Sankt Markus Vinkällare, känt för sin ”Luxusbuffé” och hela kartan av viner. Elysée är välkänt för sina fonduer med läckra såser och en härligsalladsbuffé. Gränden, med bara himlen som tak, har under sommaren grillkvällar på innergården. Engelska puben Pickwick Pub har ett stort utbud av ölsorter på fat och flaska samt pubmeny. Swing Inn Nightclub har sex barer, casino och ett musikkoncept med flera dansgolv. På Malmös högst belägna utebar serveras goda drinkar året runt under bar himmel. Club Privé är också en populärnattklubb. Till detta kommer Malmborgens festvåningar för olika festligheter och sammankomster.

KLÄNNINGSAFFÄR BLEV RESTAURANG

Nöjesentreprenören Dan Walterström har hela tiden haft känsla för vad folk vill ha. När diskoteken började bli populära i Sverige trädde han in på arenan.

– Disco hade precis börjat slå igenom, vi satsade på heltäckningsmattor och allt som hörde till. Stället blev så populärt att köerna ringlade sig ett kvarter bort, berättar han.

För att öppna diskotek och få sprit tillstånd var han tvungen att servera mat. Tillfället gavs till bra restauranglokaler när klänningsaffären Elysée blev till salu. Dan köpte lokalerna och etablerade restaurang Elysée! Han hade tänkt sig ett annat namn, men att beställa nya skyltar var dyrt så han behöll skyltarna från klänningsaffären.

– Min tanke var också att öppna Malmösförsta pizzeria, men en annan krögare hann före och öppnade på andra sidan kanalen. Jag upplevde då att det inte fanns plats för mer än en pizzeria i stan, idag har Malmö säkert ett 100-tal pizzerior!

PSALMTAVLOR MED VINERBJUDANDEN

Walterströms idérikedom är värt ett kapitelför sig. Han har bland annat köpt delar av en gammal engelsk järnvägsstation som används på uteserveringen Gränden. I en nedlagd kyrka från 1792 i England fastnade han för kyrkans inredning och tog hem den till Malmö och Malmborgen.

– Detta var under sent 90-tal, jag köpte hela inkråmet i den gamla kyrkan som vi sedan använt till inredning i Sankt MarkusVinkällare. Kyrkbänkarna fick stoppning för att bli lite bekvämare, den lilla predikstolen blev hovmästarpulpet och psalmtavlor använder vi för våra vinerbjudanden,berättar Dan.

Restaurangmiljön ger en speciell känsla och är tillsammans med menyn huvudattraktionerna.

– Takhöjden var från början 1,7 meter så vi fick gräva ur och sänka golv och väggar,en ombyggnad som tog 3,5 år att genomföra, säger Dan Walterström. Den praktfulla fastigheten i slutet av Malmborgsgatan byggdes 1898 och var från början privatbostad, men blev ett nöjespalats av rang.