HEJ! PÅ DEN HÄR WEBBPLATSEN FÖREKOMMER INFORMATION OM ALKOHOLHALTIGA DRYCKER OCH DU MÅSTE VARA 20 ÅR ELLER ÄLDRE FÖR ATT BESÖKA SIDAN.

”Vi kockar är en form av kulturarbetare”

Som 25-åring blev Pelle Johansson kökschef på den anrika restaurangen Ulla Winblad på Djurgården i Stockholm. I bagaget hade han redan en gedigen erfarenhet.

”En PRAO-plats i åttan gjorde att jag ville ägna hela mitt hjärta åt konsten att laga god och enkel mat,” berättar Pelle. En klasskompis till honom var Tina, idag Mat-Tina med hela svenska folket. Tillsammans blev de ett ”dreamteam” på restaurangskolan i Helsingborg!


Vi känner igen Pelle Johansson från tv-produktioner som Lättlagat, I Köket, Köksvägen till stjärnorna, Förkväll och som programledare för Årets Kock. I Kockarnas kamp 2016 kom Pelle tvåa, men var ändå en vinnare. Han charmade många, vågade bjuda på sig själv och stod kanskeför de flesta skratten, inte minst när han fick ny frisyr då deltagarna klippte av hans hår.

Han har fått flera priser för kokboken I köket med Pelle och även Coops Stora Matpris 2005 för sin förmåga att sprida matglädje bland både barn och vuxna.

EN KULTURARBETARE

Pelles resa och intresset för matlagning började hemma i Helsingborg. När han gick på restaurangskolan hjälpte han och klasskompisen Tina till på Tinas mammas krog. Pelle lagade maten och Tina serverade. Vilket ”dreamteam”!

– Jag har alltid varit ganska envis och ambitiös, säger Pelle. Visst fanns det myror i kroppen under tonårstiden, men jag såg till att klara av det jag hade tagit mig an.

Han klarade skolan med hyggliga betyg, kom in på restaurangskolan och ville sedan ut i Europa.

– Som många andra jagade jag för att få jobba med stjärnorna och lära allt som fanns att lära.

Tidigt insåg Pelle att restaurangbranschen är tuff, jargongen är ofta väldigt hård, samtidigt finns det så mycket att älska och tycka om.

– Jag skulle vilja säga att vi är en form av kulturarbetare, men utan statligt stöd förstås, säger Pelle och skrattar. Att laga, äta, smaka och känna kärleken till måltiden och skapa en fantastisk smakupplevelse anser jag är konst.

FANTASTISK SKOLA

Pelle är 41 år, men har redan arbetat på de flesta kända restaurangerna i Stockholm och tillsammans med många av branschens mästare.

– Jag började i Stockholm hos Nils- Emil på krogen som bar hans namn på Södermalm och har också jobbat tillsammans med Erik Lallerstedt och många andra duktiga kockar.

– Det har varit en fantastisk skola att få arbeta tillsammans med alla dessa mästare.

”Som många andra jagade jag för att få jobba med stjärnorna och lära allt som fanns
att lära.”

KUL COMEBACK

Pelle har över 200 tv-produktioner iryggen. Att göra comeback i Kockarnas kamp tycker han var jättekul.

– Visst är det jobbigt under inspelningsdagarna, men vi hade väldigt kul, det syntes nog i rutan.

Pelle och vinnaren Edin Dzemat håller en tät kontakt, vid vårt möte är det högtrafik i messandet eftersom avgörandet i Årets kock är nära. Senare kom beskedet att vinnaren av Årets kock 2017 blev Johan Backeus, verksam på Aveqia i Stockholm.

DRABBADES AV HJÄRTINFARKT

Vid 36 års ålder drabbades Pelle av en hjärtinfarkt. Han hade kört på för hårt och för länge. Det var ett enkelt beslut för honom att trappa ner på alla tv-jobb.

– I det läget fanns inget val. Jag prioriterade familjen och mig själv.

Det tog ganska lång tid för honom att komma tillbaka.

– Jag jobbade hårt med mig själv, både fysiskt och mentalt. Jag har gått i terapi, arbetat med ledarskapsfrågor och byggt upp min fysik. Nu mår jag jättebra, säger han och det syns på honom.

Till vårt möte kom Pelle direkt från gymmet. Nu börjar det bli dags för honom att ta plats i köket. Jag sträcker ut handen, men får en stor kram. Pelle är inte bara den mest opretentiösa kocken jag mött, han är också en mycket hjärtlig och varm människa!